Kossányi-hét a szentpéteri alapiskolában

Kossányi-hét a szentpéteri alapiskolában

A Kossányi József Alapiskola és Óvoda igazgatósága az iskola névadója születésének 115. évfordulója tiszteletére egy héten át tartó ünnepségsorozattal adózott a neves pedagógus és költő emlékének.

A rendezvény az iskola névadója szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét, ahol Bukovszky János, iskolaigazgató mondott ünnepi beszédet:

„Húsz éve vette fel iskolánk a Kossányi József tiszteletbeli nevet. Immáron huszadik alkalommal nyitjuk meg a Kossányi Napokat iskolánkban. Mondhatnánk, hogy egy nemzet életében nem hosszú idő, de egy közösség, egy iskola életében már egy jelentős korszak.  Ez alatt az idő alatt 20 végzős osztályt búcsúztattunk. Az első búcsúzók ma 35 évesek és sokuknak már a gyermekei is ide járnak. Vagy gondoljunk bele, mi minden történt ez alatt az iskolában, mi minden változott. 2003-ban talán két szaktantermünk volt. Ma tíz. 2003-ban még krétával írtunk a táblákra, ma már nehezen tudjuk ezt elképzelni is. Megújult az iskola, óvoda és a napközi épülete. Lett műfüves pályánk és kültéri fitneszparkunk és még folytathatnám. És akkor még nem beszéltünk diákjaink 20 év alatt elért számtalan sikeres tantárgyi versenyeredményéről és sportsikeréről. Úgy gondolom, van mire büszkének lennünk. Ez alatt a 20 év alatt ezeknek a sikereknek, fejlesztéseknek, a pedagógusok munkájának, a szülők és a fenntartó támogatásának is köszönhetően sikerült iskolánkat egy korszerű, a környéken jó hírnévnek örvendő intézménnyé fejlesztenünk. Tehát van miért ünnepelnünk, és ezt e hét folyamán meg is tesszük.”

Nem egy egyszerű, könnyű életút volt az övé. De bárhová is sodorta őt a sors, sosem feledkezett meg arról, honnan jött és hova tartozik. A szülőföld és a nemzetének szeretetéért, a magyar kultúráért végzett alázatos munkájáért pedig kiérdemelte a szentpéteriek tiszteletét is. Nem véletlenül választották éppen őt iskolájuk névadójává.

A rendezvény részvevői az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről sem feledkeztek meg. Pontosan 67 éve kezdődtek Budapesten az első tüntetések az akkori kommunista rendszer ellen. Bár a forradalmat a szovjet tankok leverték, a szocializmus koporsójába az első szöget éppen az 1956-os budapesti események verték.

A Kossányi-szobor megkoszorúzása után Kovacsics Boglárka pedagógus kiállításának megnyitójával és a Szabadság, szerelem c. film megtekintésével ért véget az első nap.

A rendezvény második napján került sor a Kossányi József Alapiskola és Óvoda, valamint a Kárpátia Sport Polgári Társulás szervezésében a XV. Kossányi Kupa asztalitenisz-tornára, amely egyben a XIX. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság – Wichmann Tamás emlékverseny. A tornára 15 iskola 52 tanulója nevezett be. A verseny dobogósai:

Lányok kategóriája:

1. Gergely Noémi, Munka Utcai Alapiskola, Komárom
2. Hajabács Réka, Kossányi József Alapiskola és Óvoda, Komáromszentpéter
3. Bugár Abigél, Deáki Alapiskola

Fiúk kategóriája:

Hírdetés

1. Balogh Roderik, Nagyölvedi Alapiskola
2. Ódor Kristóf, Hetényi János Alapiskola és Óvoda, Ekel
3. Ozgyin Szabolcs, Pongrácz Ágoston Alapiskola, Negyed

Délután Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező tartott érdekfeszítő előadást, amelyen beszélt életútjáról és a filmjei hátteréről.

Szerdán az egészségé volt a főszerep. Az iskola ebédlőjében a tanulók egészséges ételeket készítettek, de megismerhettek a méz jelentőségével is.

Csütörtökön rendezték meg a Kossányi József Vers- és Prózamondó Versenyt, melyen 11 intézmény 73 tanulója vett részt. A versenyzőket 5 kategóriában a zsűri arany, ezüst és bronz sávba sorolta. A zsűri tagjai voltak: az első, harmadik és negyedik kategóriában: Bukovszky Orsolya, a Budapesti Színművészeti Egyetem negyedéves hallgatója (az iskola volt tanulója), Luther Imre versmondó előadóművész, műsorvezető, költő, producer, újságíró, drámapedagógus. A második és ötödik kategóriában: Kiss Szilvi és Matusek Attila, a Komáromi Jókai Színház művészei.

Pénteken az alapiskolák felső tagozatosainak műveltségi vetélkedőjére került sor, amelyen 6 iskola 7 csapata vett részt. Az első helyet a búcsi Katona Mihály Alapiskola első csapata szerezte meg, Bátorkeszi és Búcs második csapata előtt.

A Kossányi-rajzversenyre 12 iskolából 122 pályázat érkezett. A zsűri döntése alapján:

Az 1. kategória győztese Hajabács Dóra (Szentpéter) és Záležák Gréta (Perbete) lett.
A 2. kategória díjazottjai: Dianis Szófia Lotte (Szombathely), Bobek Diána (Ógyalla), Varga Petra (Jókai AI, Komárom), Jóba Szilárd (Martos), Puskás Julianna (Munka Utcai Alapiskola, Komárom), Pinke Kornél (Perbete).
A 3. kategória legjobbjai: Nagy Noémi (Szentpéter), Kecskés Eliza (Ógyalla), Csente Vivien (Munka Utcai AI, Komárom), Füle Benedek (Szentpéter).

A Kossányi-hét zárórendezvényére a kultúrházban került sor, amelyen megjelent Gyarmati Tihamér, Nyitra megye képviselője; Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke és  Hamran Tibor, Szentpéter polgármestere is.

Az iskola igazgatója ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, azért fontosak az ünnepnapok, az iskolában zajló rendezvények, versenyek, mert ezeken keresztül meg tudják mutatni diákjaiknak, hogy milyen jó és felemelő érzés, ha közösen tudnak ünnepelni. Fontos, hogy legyenek az ember életében időszakok, amikor a mindennapi körforgásból kiszakadva társaival tud ünnepelni, amikor megérzi a közösség összetartó erejét és embert formáló hatását.

Átadásra került a Kossányi-díj is, melyben idén Keszegh Mária, az iskola volt pedagógusa részesült. A 2023-as Kossányi-díj másik díjazottja IN MEMORIAN Szigeti László volt oktatási államtitkár és miniszter volt. A díjat lánya, Szekeresné Szigeti Mária vette át.

Az idei Kossányi Napokat záró rendezvény műsorában felléptek az iskola és óvoda diákjain kívül a szombathelyi Reményik Sándor Általános és Művészeti Iskola és a Martosi Református Alapiskola diákjai. A rendezvény Magyarország Kormányának, a Nyitra Megyei Önkormányzatnak, a helyi önkormányzatnak, a Jövő Gyermeke Polgári Társulásnak, az iskola Szülői Szövetségének, és a többi támogatónak köszönhetően valósult meg.

(Miriák Ferenc)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »