Korzika autonómiát kap?

Korzika autonómiát kap?

A francia kormány és a korzikai képviselők megállapodtak keddre virradóra az alkotmányos szövegtervezetről, amely a Franciaországhoz tartozó sziget köztársaságon belüli autonóm státuszának elismeréséről rendelkezik.

„Ezt a megállapodás-tervezetet most továbbítják a korzikai területi közgyűlésnek, hogy szavazzon róla”

– jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

A szöveg tiszteletben tartja mind a köztársasági elnök, mind a magam által meghatározott határvonalakat, és az Emmanuel Macron által meghatározott határidőt is, a hat hónapos időszakot, amely március végéig tart, és amelynek megállapodáshoz kell vezetnie”

– tette hozzá a miniszter.

Hírdetés

Az államfő szeptember végén történelmi pillanatnak nevezte azt, hogy a francia kormány az államon belüli autonómia megadását javasolja Korzikának, amelynek vezetői hosszú ideje követelik az önállóságot. Emmanuel Macron azért tett látogatást a szigeten, hogy személyesen zárja le azokat az autonómiát előkészítő tárgyalásokat, amelyek két évvel ezelőtt kezdődtek meg a kormány és a helyi vezetők között a zavargásba torkolló tüntetések után.

A belügyminiszter és a korzikai képviselők megállapodásra jutottak az első bekezdés szövegében, amely szerint

A korzikai végrehajtó tanács autonómiapárti elnöke, Gilles Simeoni úgy vélte, hogy döntő lépés történt. Üdvözölte, hogy

a törvényhozó jellegű hatalom elve, amely az Alkotmánytanács ellenőrzése alatt áll, egyértelműen rögzítve van (…). Azt mondanám, hogy ma este az elődöntőben vagyunk, de az elődöntőt és a döntőt még meg kell nyernünk”

– fogalmazott a korzikai vezető.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »