Korrupcióval vádol a főügyészség egy háziorvost, aki a vesztegetési pénzt végül meg sem kapta

Korrupcióval vádol a főügyészség egy háziorvost, aki a vesztegetési pénzt végül meg sem kapta

Korrupcióval vádol a főügyészség egy háziorvost, aki a vesztegetési pénzt végül meg sem kapta

Korrupcióval vádol a Fővárosi Főügyészség egy budapesti háziorvost: a vád szerint mindössze 20.000 forint reményében állított ki valótlan tartalmú orvosi igazolást azzal a céllal, hogy egyik páciensének ne kelljen vádlottként megjelennie egy bírósági tárgyaláson, ráadásul a pénzt végül még meg sem kapta.

A vádirat szerint a vesztegetés felbujtójának – aki egy 48 éves férfi – a bíróságra volt idézése egy ellene lopás miatt folyamatban lévő bűnügyben. A tárgyalást 2019. december 12. napjára tűzte ki a bíróság, amelyen a vádlott tudomása szerint várható volt, hogy végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik.

Hírdetés

A vádlott mentesülni akart a tárgyaláson való megjelenés alól, ezért 2019. december 11-én felhívta 52 éves nővérét, és közölte vele, hogy szüksége lenne orvosi igazolásra azért, hogy ne kelljen megjelennie a számára vélhetően kedvezőtlen kimenetelű tárgyaláson. Ezután megkérte a testvérét, hogy a háziorvostól kérjen neki – a valós egészségi állapotától függetlenül és a személyes vizsgálatot mellőzve – orvosi igazolást arról, hogy több napja influenzás, és ezért cserébe, jogtalan előnyként adjon az orvosnak 20 000 forintot.

A nő még aznap telefonon felhívta a budapesti háziorvost, akinek elmondta, miért van szüksége az igazolásra; az orvos ígéretet tett a kérés teljesítésére.

A vád szerint a vesztegetés ajánlatát elfogadó orvos – a kötelezettségét megszegve – olyan ambuláns naplót és orvosi igazolást állított ki, amely szerint a férfi tüdőgyulladásban szenved. Az igazolást annak tudatában állította ki, hogy azt a férfi a bírósági tárgyalásról való kimentésére fogja felhasználni, majd azt átadta a férfi testvérének, akinek egyúttal felhívta a figyelmét arra is, hogy egy esetleges ellenőrzés esetére az általa felírt gyógyszert váltsák ki.

A férfi kimentése érdekében az orvosi igazolást benyújtották a Budapesti II. és III. Kerületi Bírósághoz. Az ígért jogtalan előnyt az orvos végül nem kapta meg.

A Fővárosi Főügyészség a férfit és testvérét önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével, míg az orvost kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

A vádlottakkal szemben a főügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott a vádiratban, továbbá az orvos esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság vele szemben pénzbüntetést is szabjon ki és határozott időre tiltsa el egészségügyi szakképzettséget igénylő foglalkozás gyakorlásától.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »