Koronavírus – Olaszország megközelítette a napi százezres esetszámot

Az utóbbi huszonnégy óra alatt több mint 98 ezer új fertőzöttet azonosítottak Olaszországban, ebből a legtöbbet, több mint 32 ezret Lombardia régiójában, ahol a vasúti dolgozók betegsége vagy karanténja miatt már akadozik a vonatközlekedés. A kormány szerda este módosította a karanténszabályokat.

A késő esti órákban még zajló kormányülésről kiszivárogtatott információk szerint módosulnak a pozitívakkal kapcsolatba került, tünetmentes személyekre vonatkozó karantén-előírások.

Az oltás nélküliek esetében a karanténidőszak 10 nap marad.

Azoknak, akik két oltással bírnak, de a másodikat több mint 120 napja kapták, ha pozitívval kerültek kapcsolatba, a karantén a jelenlegi 7 helyett 5 napos lesz, és utána negatív teszteredményt kell felmutatniuk.

Újdonságot jelent, hogy azoknak, akik a második dózist kevesebb mint 120 napja, illetve a harmadik vagy emlékeztető oltást nem több mint négy hónapja vették fel, nem kell karanténba vonulniuk, de öt nap elteltével teszteltetniük kell magukat. Elegendőnek számít az antigén gyorsteszt az eddig előírt PCR-teszt helyett.

A karanténszabályok módosítását a tartományok kezdeményezték, és az egészségügyi hatóságok már szerda délután támogatásukról biztosították az enyhítő intézkedéseket.

Az országba külföldről érkezőkre a korábban bevezetett szabályok maradnak érvényben, vagyis az Európai Unión kívülről belépő oltás nélküliekre 10 nap karantén vonatkozik, az EU-tagállamokból érkező oltatlanokra 5 nap.

Hírdetés

A karanténszabályok módosítására azért volt szükség, mivel az omikron vírusvariáns terjedésével a pozitívokkal kapcsolatba kerültek közül már több mint 2,5 millióan vannak házi elszigeteltségben, és a számítások szerint számuk az újév első hetében elérheti a tízmilliót.

A legtöbb beteget és a legtöbb karanténban tartózkodót számon tartó Lombardiában a helyi vasúti társaság dolgozóinak 12 százaléka hiányzik munkahelyéről, ami napi száz vonat kieséséhez vezetett. Toszkánában a napi 770 helyi vonatjáratból 95-öt autóbuszokkal helyettesítettek, és a Vezúv körülötti nápolyi kisvasút működése is akadozik a karanténosok miatt.

A kormány az oltottsági kötelezettség szélesítését mérlegeli egyebek között a tömegközlekedési eszközökön, melyeken jelenleg negatív teszteredménnyel is lehet utazni, valamint újabb szakmai kategóriák számára.

Az utóbbi egy nap alatt végzett több mint egymillió teszten valamivel több mint 98 ezer új beteget szűrtek ki, a keddi 78 ezer után. A halálos áldozatok száma 136 volt. Számítások szerint a járvány negyedik hulláma még nem tetőzött Olaszországban.

Kórházi adatok szerint az intenzív osztályon kezelt betegek 71 százaléka nem vett fel egy adag oltást sem.

Tavaly ugyanilyenkor napi 68 ezer teszten valamivel több mint nyolcezer beteget szűrtek ki, és 445 volt a halottak száma.

Lombardiában egy héttel ezelőtt valamivel több mint nyolcezer beteget szűrtek ki egy nap alatt, miközben szerdán 32 ezer fölé ugrott a számuk. Lombardia és Lazio tartomány már január első hetében újabb szigorításokat vezethet be, mivel ezekben a régiókban a kórházak Covid-19-osztályainak telítettsége túllépte a tíz százalékot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »