Koronavírus – Mit lehet tudni az új szubvariánsról, és miért kongatják a vészharangot a szakértők?

Koronavírus – Mit lehet tudni az új szubvariánsról, és miért kongatják a vészharangot a szakértők?

Kínában tombol a koronavírus, még akkor is aggasztó az ottani helyzet, ha nyilvánvaló, hogy a nyugati sajtóban megjelenő híreket áthatja a politikai mainstream Kína-ellenes felfogása. Ugyanakkor nem csak a Távol-Keleten vannak problémák. Az Egyesült Államokban van egy rendkívül gyorsan terjedő Omikron-alvariáns, amelyet a szakértők immáron “rémálom” variánsként is emlegetnek. A vírust XBB 1.5 rekombináns néven emlegetik.

Veszélyessége abban áll, hogy minden más eddigi variánsnál hatékonyabb kerüli meg szerzett védettséget és jobban kötődik a sejtekhez is. Bár egyelőre nem kapcsolják össze súlyos lefolyású megbetegedéssel, ha tovább mutálódna egy brutálisabb vírussá, megtartva terjedési képességeit, az a koronavírusjárvány új hullámait jelenthetné.

Az XBB 1.5 az omikron egy verziója, a BA.2.10.1 és a BA.2.75 alvariánsok rekombinánsa. Ez okozta a fertőzéshullámot Szingapúrban és Indiában majd megjelent az Egyesült Államokban is. Szakértők szerint terjedési képessége önmagában is elég, hogy új járványhullámot indítson el, és ma már biztos hogy több országban domináns variánssá válik – például Nagy-Britanniában.

Az Egyesült Államokban szintén már csak egy lépésre van a dominánssá válástól ott az új esetek 40 százalékát már ez az alvariáns okozza. A vírus megjelent már Európában is.

Szakértők szerint ez a legrosszabb variáns, amivel a világ jelenleg szembesül. Bár hivatalosan még nem kapcsolták össze súlyosabb lefolyású betegséggel, sokakban aggodalmat kelt, hogy az USA északi államaiban, ahol már a XBB 1.5 van túlsúlyban nő a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma. Ugyanakkor az amerikai járványügy szerint nem aránytalan a kórházi kezelések száma, az a fertőzöttek nagyobb számával magyarázható.

Hírdetés

A németek is aggódnak

Fontos kitérni arra is, hogy mit jelent az alvariáns nevében a rekombináns. A vírus rekombináns változatai korábbi variánsok genetikai keverékét jelenti. Kemenesi Gábor magyar virológus októberben írt arról, hogy a világban egyszerre jelenlévő koronavírus-variánsoknál elindult a párhuzamos evolúció. Ez azt jelenti, hogy a világ legnagyobb részén nagyon hasonló hatások érik a kórokozókat (konkréten a világ nagy része bizonyos védettséggel bír amiatt, hogy már találkozott a vírussal vagy átesett a fertőzésen), és emiatt ugyanabba az irányba fejlődnek. A közös nevező, hogy a vírus olyan mutációk irányába fejlődik, amely segíti őt a szerzett immunitás kicselezésében. Ez pedig azt is jelentheti, hogy újra el lehet majd kapni a betegséget.

Ami az XBB 1.5-öt illeti, amiatt már a németek is kongatják a vészharangot. Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter csütörtökön arról beszélt:

“Reménykedjünk, hogy sikerül túlélnünk a telet anélkül, hogy a az alvariáns szétterjedne”

fogalmazott, jelezve, hogy a kórokozó már Németországban is jelen van és egyre jobban terjed.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »