Kormányválság – Egy nap van hátra a határidőig, Sulík lemondott, Korčok is már csomagol

Kormányválság – Egy nap van hátra a határidőig, Sulík lemondott, Korčok is már csomagol

Richard Sulík hivatalosan benyújtotta lemondását Zuzana Čaputová államfőnek. A kormányválság egyelőre még nem oldódott meg, az SaS ultimátuma szerdán lejár. Boris Kollár ma délelőtt jövő hétfőre napolta le a parlament ülését a kormányválság miatt, attól tartva, hogy a feszültség “begyűrűzik a parlamentbe”.

Közben több SaS-es politikus jelzésértékű kijelentést tett. Ivan Korčok a facebookon kedd reggel azt írta, hogy hazai pályafutása “révbe ért”, és hogy “készen áll a változásra”. Ha szerdáig nem történik áttörés az SaS-szel kapcsolatban, akkor Korčok és Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszterek csütörtökön adhatják be hiatalosan lemondásukat.

A mai napon kellene végleges bejelentést tennie a Za ľudínak, és a a legkisebb kormánypárt liberális szárnyának egyik vezéralakjának, Mária Kolíková igazságügyi miniszternek. Ő is végig keményen kritizálta Matovičot, és véleménye szinte teljesen megegyezett az SaS-ével.

Aki kimaradt az OĽANO listájáról

Az OĽANO a múl vasárnap pontosan azok korábban felajánlott lemondását fogadta el, akik vele szemben az SaS-szel megegyező álláspontot képviseltek: Kolíkováét, akinek a kormányfő felrótta, hogy Bugár Béla pártjának államtitkáraként ténykedett a III. Fico-kormányban, és Juraj Šeligaét.

Az is beszédes, hogy ki maradt le a listáról. Lemondását ugyanis Veronika Remišová is felajánlotta, ráadásul ő követelte Matovič lemondását. Ám Remišová egyúttal nem állította be tévedhetetlen államférfinek az SaS elnökét, és többször hangsúlyozta Richard Sulík felelősségét. Nem véletlenül fogalmazta meg személyes kérését, hogy Richard Sulíknak is le kellene mondani.

Hírdetés

Sőt, Remišová kimondta azt is hogy ha Richard Sulíknak valóban azt lett volna a célja, hogy Matovič lemondjon a hivataláról, akkor kijelentéseivel és cselekedeteivel épphogy ennek ellenkezőjét valósította meg. Szerinte ugyanis az SaS nem adott “elég teret” Matovičnak a e lemondásra.

Krajčí ment, Cigániková maradt

Az egész kavalkád legfurcsább jelenete egyébként Sulíkhoz kapcsolódik, aki már a múlt szerdán bejelentette, hogy ma (kedden) le fog mondani hivataláról, ma pedig meg is tette. Sok elemző szerint teljesen felesleges volt ezt előre bejelenteni, hisz az ultimátum érvényes, a határidő pedig ismert volt.

A másik érdekes közjáték Jana Bittó Cigániková esete. Az OĽANO  ugyanis elkerülhetetlennek tartja, hogy a parlamenti egészségügyi bizottság SaS elnöke is lemondjon hivataláról. Mint az OĽANO vasárnapi sajtótájékoztatóján kiderült, Cigániková távozása volt a feltétele annak, hogy Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter lemondjon. Krajčí ment, Cigániková maradt, ráadásul beszállt a Matovič távozását sürgetők kórusába. Nem nagyon látni tehát a sokat emlegetett önreflexiót a liberális oldalon.

Sulík mai lemondásával Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszer háromszoros tárcavezetővé vált. A múlt héten lemondott Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter helyét és most már Richard Sulík gazdaságminiszteri posztját is ő veszi át átmenetileg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »