Kormányülés után: Heger szerint nincs mitől tartania a háztartásoknak, a kormány minőségi intézkedésekkel készül a válságra

Kormányülés után: Heger szerint nincs mitől tartania a háztartásoknak, a kormány minőségi intézkedésekkel készül a válságra

Ma a kormány “példa nélküli intézkedésekről döntött három területen is” – jelentette be Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a kabinet szerdai ülése után. Heger szerint a kormány “nem hagyja cserben sem a lakosságot sem a gazdaságot”. A kormányfő már a sajtótájékoztató elején szükségét érezte leszögezni, hogy a lakosság energiaárai az év végéig le vannak kötve.

Heger szerint a környező országokhoz képest Szlovákia igen kedvező áramárat tudott kialkudni az energiahordozó alapára kapcsán (61,21 euró megawattóránként) – amit már kevéséb lelkesen hangoztatott, hogy ez az összeg csak a végső ár maximum 40 százalékáért felelős.

Ezt követően kijelentette, hogy a végső ár fennmaradó részéről “folynak a tárgyalások” (tehát még mindig nem zárták el), hogy olyan árat tudjanak bevezetni, amit a háztartások is megengedhetnek maguknak (tehát az év első felében ígértekkel ellentétben lesz drágulás).

Heger többször elmondta, hogy a “háztartásoknak nincs miért félnie, mert a kormány szinvonalas megoldásokat dolgozott ki”.

A vállalatok támogatását vagy kompenzációját az elszálló energiaárak kapcsán Brüsszel (hetek óta húzódó) döntéseitől tette függővé. Uganakkor leszögezte, hogy nyereséget nem kompenzálnak.

Hírdetés

Beszélt egy B-tervről is a villanyáram kapcsán. Heger szerint az ország áramból önellátó, földgázból pedig elég mennyiséget tárolt be illetve szerződött le a téli szezonra. A B-terv azt jelenti, hogy energiaellátási vészhelyzetet rendelnének el, és ebben az esetben megint “valamilyen árat garantálna” az állam a vészhelyzet idejére. Heger szerint ez csak egy szélsőséges megoldás lehetne. Az erről szóló javaslatot a kormány ma elfogadta.

Szintén elfogadták ma az egészésügyi dolgozók béremeléséről szóló javaslatot. Heger szerint az intézkedés nem csak a béreket növeli meg, de “példanélküli reformot is jelent”, mert a bérezésnél tenyezővé válik az egészségügyben ledolgozott évek száma is.

Felszólította a felmondással fenyegetőző, több ezer orvost, hogy értékeljék át döntésüket, mert “nem a mostani a megfelelő idő erre”.

A konkrét terveket az egyes szakminiszterek mutatták be, ezekkel külön foglalkozunk hamarosan.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »