Körkép: Franciaország, Románia és Ausztria továbbra is olt az AstraZenecával

A Fülöp-szigetek egészségügyi hatósága nem látja okát annak, hogy felfüggessze a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca vakcinával annak ellenére, hogy Dánia, Norvégia és Izland elővigyázatosságból egyelőre leállt vele, mert a szer esetleg vérrögösödést okozhat – adta hírül pénteken az ország egészségügyi minisztériuma. Hasonlóan döntött Kanada, Thaiföld azonban a halasztást választotta.

A Fülöp-szigetek illetékes hatósága nyilatkozatban tudatta: eddig semmi jele sincs annak, hogy indokolt lenne a szüneteltetés, és – mint írták – az oltás előnyei jóval meghaladják kockázatait. A szigetország több mint félmillió adag AstraZeneca oltóanyagot kapott eddig.

Kanada egészségügyi minisztériuma közölte, hogy tud a kedvezőtlen európai hírekről, ám az AstraZeneca vakcinát biztonságosnak ítéli, és – így a közlemény – „szeretné megnyugtatni a kanadaiakat, hogy az oltás előnyei továbbra is felülmúlják annak kockázatát. Idáig nem érkezett olyan bejelentés a kanadai egészségügyi hatóságokhoz, amely szerint bármiféle gond mutatkozott volna az AstraZeneca oltóanyaggal” – áll a közleményben. Kanadába a múlt héten érkezett félmillió a vakcinából – írja az MTI.

Thaiföld az Európából érkezett hírek miatt egyelőre elhalasztja az oltást az AstraZeneca vakcinájával. Megteheti, mert a 66,5 millió lakosú ázsiai országban viszonylag erőtlen a járvány: naponta száz alatt van az új fertőzöttek száma, és eddig 85-en haltak meg a ragály miatt. Thaiföld a múlt héten kapott 117 ezer adag AstraZenecát, és a tervek szerint a miniszterelnök és kormányának tagjai pénteken kapták volna meg az oltást.

Romániában folytatják az oltást az AstraZeneca által gyártott oltóanyaggal, de egyelőre nem használják azt a több mint négyezer adag vakcinát, amelyik ugyanabból a szállítmányból származik, amelynek használatát Olaszországban is felfüggesztették – közölte csütörtök este az oltási kampányt koordináló országos bizottság. A közlemény szerint Románia 81 600 adagot kapott az AstraZeneca által gyártott vakcina ABV2856-as szállítmányából. Ebből 77 049 adagot már felhasználtak. A megmaradt 4257 adagot félreteszik, és csak az után döntenek sorsáról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség véleményt mond az oltóanyag felhasználhatóságáról. A bizottság hangsúlyozta: mindezt elővigyázatosságból teszik, semmilyen tudományos ok nem teszi szükségessé az oltóanyag visszavonását.

A bizottság közölte: a visszavont oltóanyagot más szállítmányokból származóval pótolják, így ez nem okoz fennakadást a rendszerben. Mindenki akkor és ott kaphatja meg az oltást amikorra és ahová előjegyezték.

Hírdetés

Az ABV2856 jelzésű szállítmányban lévő vakcinával történő oltást Olaszország állította le, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást. Az ABV5300 jelzésű szállítmányból, melynek használatát több európai országban betiltották, nem érkezett Romániába.

Ausztriában továbbra is oltanak az AstraZeneca gyár koronavírus elleni vakcinájával – erről döntött csütörtökön – a tartományokkal és szakértőkkel folytatott hosszas tanácskozás után – az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG), a Nemzeti Oltási Tanács és az egészségügyi minisztérium. Az oltóanyag hatásossága és biztonságossága bizonyított, és a szakértők nem látják szükségét az oltás leállításának – áll a közleményben.

Ausztriában korábban – vasárnap – egy 49 éves ápolónő elhunyt véralvadási komplikációk következtében, ő halála előtt tíz nappal kapta meg az AstraZeneca vakcináját. Tüdőembóliával kezelt 35 éves kolléganőjét – aki azóta már jobban van – ugyanezzel a vakcinával oltották be ezt megelőzően. Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal még vasárnap közölte, hogy nincs bizonyíték ok-okozati összefüggésre az oltás és a haláleset, illetve a megbetegedés között, de mindkettőt alaposan kivizsgálják, és amíg az összefüggést teljes mértékben ki nem zárják, elővigyázatosságból felfüggesztik az oltást az érintett AstraZeneca-szállítmány maradék vakcináival.

Nincs ok felfüggeszteni az AstraZeneca gyár koronavírus elleni oltóanyagát Franciaországban sem – mondta csütörtökön Olivier Véran egészségügyi miniszter a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján. „Az oltás egyelőre többet használ, mint amennyit árt” – fogalmazott a tárcavezető.

A vizsgálatok még folyamatban vannak Franciaországban és külföldön is. Angliában, ahol milliókat oltottak be az AstraZenecával, folytatódik a kampány, és nem tapasztalták nagyon széles körben súlyos mellékhatásnak a fokozott veszélyét

– hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy március 10-ig összesen 30 vérrögképződéses esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül, kiemelve, hogy ez nem jelent statisztikailag nagyobb kockázatot, mint a be nem oltott emberek esetében.

A tárcavezető ugyanakkor jelezte, hogy minden esetet kivizsgálnak annak megállapítására, hogy van-e összefüggés az oltás és a vérrögképződés között. „Amennyiben a helyzet változna, döntéseket hozunk, de jelenleg nincs ok a vakcina felfüggesztésére” – jelentette ki Olivier Véran.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »