Korčok szerint egyesek minden kijelentését a magyar kisebbség tagjai ellen irányulónak festik le

Korčok szerint egyesek minden kijelentését a magyar kisebbség tagjai ellen irányulónak festik le

Szlovákia kapcsolatai minden szomszédos országgal jók, jelentette ki Ivan Korčok külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Megjegyezte azt is, tavaly a magyar-szlovák kapcsolatok témája váltotta ki a legnagyobb visszhangot. Szerinte azonban szokványos államközi kommunikációról volt szó a régóta kikerült témákban. Mint mondta, több kérdésben továbbra is intenzíven kommunikálnak a magyar féllel.

„Számos általunk megnyitott kérdésben jelentős előrelépés született, többek között azért is, mert a magyar fél nagyon gyorsan reagált” – mondta, hozzátéve, Magyarország visszavonta érdeklődését a közép-szlovákia energiacég megvásárlása iránt is. A többi kérdésben szerinte továbbra is intenzív a kommunikáció, miközben Szlovákia számos kérdésre választ vár a magyar féltől.

A szlovák diplomácia vezetője csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a politikai színtér egy része megpróbál „indulatokat vinni a kérdésbe”, és a kölcsönös kapcsolatokra vonatkozó minden kijelentését a magyar nemzeti kisebbség tagjai ellen irányulónak festi le.

Hírdetés

Hozzáfűzte, ő azonban nem hagyja magát kiprovokálni, és nem visz politikát a kérdésbe. Hangsúlyozta azt is, ahogyan ezt a kérdést a szlovákiai magyar fél kommunikálja ellentétes azzal, mint ahogy azt a magyar fél értelmezi.

Reagált Gyimesi György (OĽANO) bírálatára is a szlovák nagykövet budapesti találkozóját illetően a helyi ellenzéki politikussal. Korčok nem lát problémát a magyarországi szlovák diplomaták tevékenységében, ami a magyar kormányt sem zavarja, szerinte az lenne a baj, ha a nagykövet nem venne részt ilyen találkozókon.

Erről szól a diplomácia, hogy tudni akarjuk a teljes politikai spektrum véleményét, amibe az ellenzék is beletartozik”

– mondta. A miniszter azt is leszögezte, hogy a V4-ek továbbra is együttműködik azokon a területeken, amelyekben közösen megegyeznek. Nem szeretné, ha a Visegrádi Négyek együttműködésébe bekerülnének azok a problémák, amelyek Magyarország, Lengyelország és az európai intézmények között vannak. Egyúttal emlékeztetett arra is, hogy Szlovákia júliusban veszi át a V4-ek soros elnöki posztját.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »