Komáromból Dunaszerdahelyre érkeznek Mindszenty József bíboros életkapui

Komáromból Dunaszerdahelyre érkeznek Mindszenty József bíboros életkapui

A Pázmaneum Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Vámbéry Ármin Gimnázium szervezésében kerül sor az Életkapuk – interaktív kiállítás fiataloknak című tárlat megnyitójára 2023. február 9-én, 13 óra 30 perces kezdettel a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium épületében.

A megjelenteket Valkai Anett, a Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatója és Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás elnöke üdvözli. Ünnepi beszédet mond Forró Krisztián, Nagyszombat megyei önkormányzat képviselője, a Szövetség elnöke, valamint Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány kurátora és ügyvivő képviselője, Mindszenty bíboros szentté avatási eljárásának viceposztulátora. A megnyitón közreműködnek a gimnázium diákjai.

Hét szó, hét színes tabló – mint egykor a főpásztort a templomi oltáron fogadó hét gyertyaszál – és egy kapcsolódó vetélkedő, hogy ne csak megnézhető, de meg is fejthető legyen a kiállítás. Az egykori templomtérben feltárul Mindszenty bíboros gazdag életútja, és talán fellelhető benne életdöntéseinek és személyiségének a kulcsa is. Az otthon, a templom, a börtön és az örök haza, ezek voltak az ő legfontosabb Életkapui. Ez a kiállítás sok emberi helyzetet és döntést, lehetőséget és választást, utat és kereszteződést, elindulást és távlatot idéz, melyek ismerősek lehetnek nemcsak Mindszenty bíboros, de a mi saját életünkben is.

A Mindszenty-kiállítás második eseményére február végén kerül sor, a Kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan egy rendhagyó történelemóra keretében, amelyet dr. Farkas Zsolt plébános, a Jópásztor Alapítvány elnöke tart majd a középiskolai diákoknak a totalitárius rendszerekről, az egyházüldözésről, a Mindszenty-perről és annak felvidéki vonatkozásairól.

Mindszenty József 1892. március 29-én született Csehimindszenten. Tanulmányait Szombathelyen végezte, ahol 1915. június 12-én szentelték pappá. A tevékeny hittanárt 1919. február 9-én a baloldali forradalmi kormányzat minden jogcím nélkül letartóztatta, majd szülőfalujába internálta. A proletárdiktatúra bukása után Zalaegerszegen, a helyi közösség egyöntetű kérésére, városplébános lett. Szerzetesrendeket telepített le, iskolát, kollégiumot alapított, egyesületeket szervezett, szociális otthont építtetett, nyomdát létesített, újságot indított. Hívei érdekeit a helyi politikai testületekben is képviselte. 1944. március 4-én lett Veszprém püspöke.

Élen járt a háború utáni éhínség csillapításában és az újjáépítés támogatásában. Fáradhatatlanul járta főegyházmegyéjét és az országot, hogy a rábízottak hitét és magyarságát erősítse. Kiállt az üldözöttekért: a hadifogságba hurcolt katonákért és civilekért, az internáltakért, a politikai foglyokért, az üldözött külhoni magyarságért és a hazai németségért. Őszinte hangját, népszerűségét és helytállását nem sokáig tűrte a kiépülő kommunista diktatúra. Aktív főpásztori szolgálatát mindössze három évig gyakorolhatta.

Hírdetés

1948. december 26-án letartóztatták, és több hétig tartó kínzatás után, koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték. Börtönbe vetésével kezdődött a magyar katolikus egyház négy évtizedig tartó üldöztetése. Börtönéveinek 1956 szabadságharca vetett véget, visszatérése a forradalom egyik fontos követelése volt.

A szabadságharc vérbe fojtása tizenöt éves követségi félrabságának a kezdete. 1971-ben vette vállára élete legnagyobb keresztjét, amikor VI. Pál pápa kérésének engedve elhagyta hazáját. A bécsi Pázmáneumban telepedett le. Idős kora ellenére fáradhatatlanul járta a világot, és sorra felkereste a számkivetett magyar közösségeket. A szabad világban jelentette meg Emlékiratait. 1975. május 6-án adta vissza lelkét a Teremtőnek. 1956-ban, 1990-ben és végül teljes jogi, erkölcsi és politikai értelemben 2012-ben rehabilitálták.

Mező Gábor oknyomozó újságíró, kutató szakmai „terepe” elsősorban a XX. századi önkényuralmi rendszerek hálózatának bemutatása, melyek hasonlóan a maffiához, polipként fonták be a társadalmat, és a csápjai dacolva rendszerekkel és évtizedekkel még jelen korukba is elérnek. Kutatásai során többek között Mindszenty bíboros életét és cselekedeteit besározó propagandákkal is találkozott, melyekről egy héttel ezelőtti facebookos bejegyzésében így ír:

… A Mindszenty-ellenes propaganda a negyvenes évek második felétől folyamatosan átalakult. Volt, ami megmaradt mára is belőle, ami még felhasználható, nem azonnal lebuktatható hazugság, hülyeség. Az egyik szál nyilván az antiszemitizmus vádja, és az ennél is súlyosabb »nyilas-pártiság«. Ezt jött elő mostanában is. Egyik sem igaz. … Egyik tervem, hogy megírom majd könyvben a főpap elleni propaganda teljes történetét, átívelve a rendszerváltáson. Mert ellene mindent bevetettek, régen és most is. Bár nyilván jóval kisebb erővel, kevesebb ember is vállalja már fel. Egyszerre szörnyű és érdekes az ellene indított hadjárat, és pontosan látni fogjuk azt a rendszerszerűséget, ahogyan a lejáratását átalakították.”

A témához kötődik Bukovszky László: A Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség és a Mindszenty-per szlovákiai recepciója című könyve is.

A Pázmaneum Társulás a bíboros tiszteletére Mindszenty imafüzetet adott ki, mely megrendelhető az [email protected] e-mail, illetve a Pázmaeum, Fő utca (Hlavná ul.) 47/22, 92901 Dunaszerdahely (Dunajská Streda) postai címen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »