Az új „cukoradó” a vegán- és a tejtermékeket is érinti. A legmélyebben a sportolók nyúlhatnak a zsebükbe

Az új „cukoradó” a vegán- és a tejtermékeket is érinti. A legmélyebben a sportolók nyúlhatnak a zsebükbe

Rosszallási hullámot váltott ki az új „cukoradó”. A gyümölcslevek, szörpök és édesített italok mellett a tejitalok is drágulnak. Jövő évtől a sportolók, illetve laktózérzékenyek is többet fizethetnek.

A kormány meg akarja tölteni az államkincstárat, ezért új adót javasolt. Bevezetése után az első évben 85 millió euró kerül a költségvetésbe.

„Amint az ital hozzáadott cukrot tartalmaz, valamint mesterséges édesítőszert, máris adóköteles“ – jelentette ki Ladislav Kamenický pénzügyminiszter.

Az ízesített tejitalokért is többet fizethetünk

Az új „cukoradó” így hatással lesz azokra az italokra is, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, de annak egészségesebb változatát, például a steviát. Bár elsősorban a cukros szénsavas italokról esik szó, a hír egy másik népszerű csoportot is érint majd.

Az ízesített tej- és joghurtos italokért is többet fizethetünk. Az új adó rájuk is vonatkozik, mivel hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Hírdetés

Az élelmiszergyártók és a fogyasztók egyaránt a törvénytervezet felülvizsgálatát kérik.

„Nem értünk egyet azzal, hogy a joghurtos italokra ugyanolyan adókulcsot vessenek ki, mint például a kólára vagy az üdítőkre. Véleményünk szerint teljesen más táplálkozási profillal rendelkeznek. Míg a klasszikus kólának nincs jótékony hatása, a joghurtos tejitalok kalciumot, káliumot, foszfort és különféle vitaminokat tartalmaznak”

– érvelt Filip Kužma, a Modern Fogyasztói Intézet igazgatója.

Az új adónak a laktózintoleranciában szenvedők és a vegánoknak sem fognak örülni. A tervek szerint az alternatív tejeket is megadóztatják, mégpedig literenként 15 centtel.

A növényi tejek gyártója azonban azt állítja, hogy a végső ár a pulton még magasabb lesz. A tej literenként 30 centtel lesz drágább az áfa és a kereskedői árrés hozzáadását követően.

Az adózást valószínűleg a sportolók fogják a leginkább megérezni. Egy kilogramm fehérjepor 4 euróval és 30 centtel lesz drágább. A pénzügyminisztérium közölte, hogy a törvénytervezetről értesítette a gyártókat és az élelmiszer-előállítókat.

TvNoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »