Kolozs megye alprefektusa a legesélyesebb az USR-PLUS megyei elnöki tisztségre

Kolozs megye alprefektusa a legesélyesebb az USR-PLUS megyei elnöki tisztségre

Szombaton választja meg első közös elnökét, a két párt egyesülését követően, az USR-PLUS Kolozs megyei szervezet.

A hétvégén esedékes tisztújító gyűlésen több mint 2000-en dönthetnek arról, hogy kik legyenek azok, mind a Mentsétek meg Romániát Szövetség, mind pedig a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja vezetőségéből, akik az USR-PLUS helyi irányvonalát megszabhatják az elkövetkezendő években.

Forrásaink szerint jelenleg három személy esélyes a tisztség betöltésére: Camelia Sălcudean, a jelenlegi alprefektus, Eleonora Vinteler, illetve Christian Schuster, akiket a két párt tagjai vegyesen támogatnak ugyan, de amíg Vintelernek a PLUS-os, addig Schusternek az USR-s gyökerei erősebbek. Közülük viszont a legesélyesebb elnökjelölt Camelia Sălcudean, aki mindkét párt tagjainak szavazataiból jókorát lecsíphet, és ami elég is lehet a győzelméhez.

Hírdetés

Sălcudean már hivatalosan is bejelentette indulását, megfogalmazta programját, illetve alprefektusi tisztségének tekintélye mellett erős személyiségnek is tartják a párton belül, aki hatékony csapatot tudott maga köré kiépíteni. A másik két vonalon belül, értesüléseink szerint inkább csak ígéretek vannak egymás támogatására. Forrásunk pedig a szavazati joggal rendelkezők neveit látva, 70-80 százalékra becsülte az alprefektus győzelmét. Meglepetést szerinte esetleg még Vinteler okozhat a tisztújítás során, Schuster ugyanis állítása szerint a mozgósítás helyett saját párton belüli pozitív megítélésében bízik, amelyhez BBTE szenátori mivolta is hozzájárul.

A jelöltek között sokan Sergiu Hossut, a PLUS korábbi elnökét és egykori városi tanácsosát is szívesen látták volna, viszont őt Florin Cîtu miniszterelnök kinevezte a kancelláriájának vezetőjévé Bukarestben, amely tevékenysége mellett a Kolozs megyei USR-PLUS ügyeire nem sok ideje maradna, ezért nincs a jelöltek között. Hossu egyébként is Camelia Sălcudean közgazdász-alprefektust támogatja, akinek munkáját sokra értékeli. Úgy véli, Sălcudean jól átlátja a helyi problémákat és jól együtt fog tudni dolgozni az USR-PLUS tagjaival.

Múlt hétvégén egyébként az USR-PLUS helyi vezetését is megválasztották a megyében, ami magyar szempontból nézve, Kolozsváron kevésbé járt előnyös kimenetellel, miután a korábbi USR-s elnököt, Iakob Attilát leváltották. Az új, közös vezetőt ugyanis Kolozsváron a PLUS adhatta, Manuela Petrescu személyében, aki a BBTE Matematika és Informatika Karának professzora, de az IT iparban is tevékenykedik, így munkásságával a digitalizáció mellett elkötelezett USR-PLUS-t segítheti.

A kolozsvári USR-PLUS elnökségében, így viszont Sebesi Áprád városi tanácsos az, aki magyarként jutott be az elnökségbe. Őt Petrescu után a legtöbb szavazattal választották alelnöküknek a közös tisztújítón. (Sebesi városi tanácsosként nem olyan rég debütált, róla ITT írtunk.)

Ugyanakkor, az országos tisztújításról jelenleg az hírlik belső körökben, hogy októberre esedékes. Ekkor dől el, hogy Dan Barna, Dacian Cioloș vagy egy új személy fogja vezetni a teljes pártot a továbbiakban.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »