Kollár, Sulík és Remišová is hajlandó a lockdown szigorítására. Matovič szerint elszabadulhat a pokol

Kollár, Sulík és Remišová is hajlandó a lockdown szigorítására. Matovič szerint elszabadulhat a pokol

Az egészségügyi minisztérium tanácsadó testülete szerint a jelenlegi intézkedések szigorítására van szükség, ellenkező esetben a szlovákiai kórházak nem tudnak több beteget ellátni. A figyelmeztetésre a miniszterelnök egyelőre nem reagált érdemben, megszólaltak azonban a koalíciós partnerei. 

Két hét múlva a szlovákiai kórházak teljesítőképességük határához érkeznek, nem fognak tudni több covidos beteget fogadni – figyelmeztetett kedd este az egészségügyi minisztérium járványügyi szakemberekből, infektológusokból és orvosokból álló tanácsadó testülete. Utaltak arra is, annak érdekében, hogy  a legkritikusabb helyzetet elkerüljék, tovább kellene szigorítani a járványügyi intézkedéseket: az eddigieknél szigorúbb lockdownra, valamint a kijárási tilalom bizonyos kivételeinek eltörlésére van szükség.

A szigorú figyelmeztetésre Igor Matovič és az OĽaNO vezetése alatt álló egészségügyi minisztérium egyelőre – meglepő módon – nem reagált, a miniszterelnök koalíciós társai azonban megtették ezt helyette.

Boris Kollár (Sme rodina) és Veronika Remišová (Za ľudí) egyetértenek a szakértők megállapításaival, de még a korábban több alkalommal is – az óvintézkedésekkel kapcsolatban – szkeptikusnak mutatkozó SaS is „örömmel látna olyan konkrét intézkedéseket”, amelyek javíthatnának a jelenlegi helyzeten.

A miniszterelnök egyelőre csak egy árva Facebook-bejegyzést szentelt a kérdésnek, amelyben arra szólította fel az embereket: „Emlékezzünk, kérem! Kövessük az előírásokat, és a számok lényegesen alacsonyabbak lesznek”-

Arra azonban, hogy a jelenlegi intézkedések szigorítását tervezné a kormány, egy árva szót sem vesztegetett. Mindössze arra utalt, ha az emberek a felelőségteljes magatartás helyett a szilveszteri bulit választják, ránk szabadulhat a pokol.

– írta a miniszterelnök, aki állandó vesszőparipájáról sem feledkezett meg: szerinte a mostani súlyos helyzetért azok felelősek, akik elszabotálták az országos tesztelés decemberi fordulóit. 

Hírdetés

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke a szakértői testület figyelmeztetése után kijelentette, kész támogatni a kijárási tilalom szigorítását.

– közölte Kollár.

Az SaS ugyanakkor azt várja, hogy a kormány tegyen javaslatot a szigorúbb intézkedések bevezetésére.

– írta a koalíciós párt közleményében. A párt elnöke, Richard Sulík gazdasági miniszter, aki korábban többször is bírálta a kormány szerinte túl szigorú járványügyi intézkedéseit, csak akkor kommentálja az intézkedések szigorítását, miután ezt a kormánytagok egymás között megtárgyalják.

A leggyorsabban egyébként Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes „ébredt”, aki már a keddi kormányülésen javasolta az intézkedések szigorítását – még azt megelőzően, hogy erre a szakértőkből álló testület figyelmeztetett volna.

Veronika Remišová arra számít, hogy a vonatkozó korlátozások szigorításával kapcsolatban Marek Krajčí  egészségügyi miniszter mihamarabb kidolgoz egy javaslatot, amit aztán a kormány megtárgyalhat. Véleménye szerint azonban a kórházak kapacitáshiányát nem szabad összekapcsolni a jelenlegi intézkedésekkel, vagyis a kijárási tilalommal és az erre vonatkozó kivételekkel.

Remišová ugyanis úgy látja, a fertőzöttek száma elsősorban a családi és a munkahelyi találkozók miatt ugrott meg – ezekre azonban az állam szinte semmilyen hatással nem lehet.

– figyelmeztetett a miniszterelnök-helyettes.

Mint ismert, a kormány december 19-e és január 10-e között vezetett be kijárási korlátozást az országban, mivel azonban számos kivétel is szerepel a megkötések mellett, gyakorlatilag lehetetlen a szabályokat ellenőrizni és betartatni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »