Kódexritkaságok láthatók a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban

Kódexritkaságok láthatók a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban

A Klimo György püspök által 1774-ben alapított bibliotéka 12 egyedülálló és felbecsülhetetlen értékű kötetét tekinthetik meg az érdeklődők. A Pécsi Egyházmegye időszaki kiállítása keddenként 13 órától, csütörtökönként 10 órától, illetve előre egyeztetett időpontban látogatható.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban őrzött kódexritkaságok csak különleges alkalmakkor kerülnek a látogatók elé, az időszaki kiállítás apropója is egy jeles évfordulónak köszönhető. Idén ünneplik ugyanis a Klimo György pécsi püspök által alapított első magyarországi nyilvános könyvtár 250. jubileumát.

E negyedszázados korszakot rendkívül meghatározó kultúrtörténeti események alakították, ezen változások folyamatát indította el Klimo György. A gondolat – hogy nyilvánossá tegye a könyvtárát, amelyet társadalmi helyzetre való tekintet nélkül bárki használhatott, aki birtokában volt az olvasás és írás tudásának –, nemcsak könyvtártörténeti jelentőséggel bírt, hanem a társadalomelmélet számos területén szintén új perspektívákat nyitott.

Az 1774-ben alapított bibliotéka 12 olyan kötetét mutatják be a látogatóknak, amelyek több szempontból egyedülállók. A Klimo-Unikumok nevükhöz méltón egyetlenek és felbecsülhetetlen értékűek. Az egyes példányok elkészülte több év kitartó munka eredménye, a kódex alkotóinak neve gyakran ismeretlen maradt. Másolók, scriptorok, aranyozómesterek, illuminátorok, könyvkötőmesterek pompás munkái láthatók a tárlatban, melyeket kultúrtörténeti hátterük megismertetésével szeretnének közelebb hozni a látogatókhoz.

Hírdetés

A kiállításra regisztrálni a [email protected] e-mail címen vagy a 72/513 030-as telefonszámon lehet.

Szöveg és grafika: Pécsi Egyházmegyei Könyvtár

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »