Kiugró esetszám Háromszéken

Kiugró esetszám Háromszéken

A Stratégiai Kommunikációs Csoport legfrissebb jelentése szerint 16 383 új koronavírus fertőzést jegyeztek országosan az elmúlt 24 órában, valamivel több mint 67 ezer teszt elvégzése nyomán. Kevesebb korral összefüggésben hozható halálesetről érkezett jelentés, mint egy nappal korábban, de az áldozatok száma így is meghaladja a 300-at. Az elhunytak között egy 18 éves nő is volt, aki több társbetegségtől is szenvedett. Háromszék az elmúlt hetekhez képest nagyon magas (150) esetszámmal szerepel az országos jelentésben, haláleset viszont nincs az országos összesítőben. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma továbbra is 17 ezer feletti, közel tíz százalékuk intenzív terápiás ellátást igényel.

A hatósági tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában jelentett elhunytak közül 280-an nem voltak beoltva. Az áldozatok túlnyomó többsége (279) társbetegségektől is szenvedett, a 24 beoltott közül mindeniknek volt más ismert betegsége is. A legtöbb elhalálozottat most az 50 év feletti korosztályban jegyezték, de 21 áldozat a 20-49 évesek közül került ki.

Az elmúlt 24 órában tovább nőtt a kórházakban ápoltak száma, elérve a 17 610-et. Közülük 440 kiskorú, ami csökkenést mutat a hét első feléhez képest. Az intenzív terápiás osztályokon ápolt betegek száma újból meghaladta az 1700-at, 39-en kiskorúak.

Hírdetés

Az ezer lakosra kivetített, 14 napra számított fertőzöttségi mutató továbbra is a fővárosban, valamint Ilfov megyében a legmagasabb. Második napja, hogy Bukarestben több mint 3000 új esetet igazoltak naponta, és fertőzöttségi mutató 15,4 ezreléken áll, Ilfov megye viszont átlépte a 16-ot. Tíz ezrelék fölött továbbra is Temes megye áll (közel nyolcszáz újonnan igazolt fertőzöttel), Kolozs pedig nyolc ezrelék fölötti értékkel szerepel a jelentésben (több mint ötszáz friss esettel). Három megye átlépte a 7,5 ezrelékes küszöböt, illetve több várhatóan 24 órán belül meghaladja ezt a határt. Ami a székely megyéket illeti, Háromszékről 150 esetet jelentettek (ezzel a megye fertőzöttségi mutatója 2,77-re emelkedett, ami még mindig sárga besorolásnak számít), de Hargita megye az újabb 145 esettel már átlépte három ezrelékes fertőzöttségi szintet, így vörös besorolásúvá vált. Maros megyében pedig 345 új megbetegedést jegyeztek, a fertőzöttségi mutató pedig 4 ezrelék feletti. Az új adatok értelmében az országban egyedül Kovászna megye számít sárga besorolásúnak fertőzöttség szempontból.

 

Felmérés: hatvan százaléknak nem kell az oltás?

Romániában a lakosság 60 százalékának nem áll szándékában beoltatni magát koronavírus ellen – közölte csütörtökön a román média, egy piackutató cég friss felmérésének eredményét ismertetve. A Reveal Marketing Research tanulmánya a helyzet enyhe javulásaként számolt be arról, hogy immár a válaszadók 40 százaléka oltáspárti, felidézve, hogy januárban még csak a megkérdezettek 36 százaléka volt eltökélt abban, hogy – amint lehet – beoltatja magát. Az oltás elutasítása a 16-24 év közötti fiatalok körében a legmagasabb (68 százalékos), és a nőknél tíz százalékponttal magasabb arányban fordul elő, mint a férfiaknál. Az elutasítás okai között a legtöbben (58 százalék) arra hivatkoznak, hogy szerintük a vakcina nem elég biztonságos, 53 százalékuk a mellékhatásoktól tart, 46 százalékuk a hatékonyságában kételkedik. Az oltásellenesek 10 százaléka azt állította, hogy inkább maszkviseléssel és a zsúfolt helyek elkerülésével védekezik, vagy arra hivatkozik, hogy átesett már a betegségen. Azokat, akik úgy döntöttek, hogy beoltatják magukat, 66 százalékban a betegségtől való félelem, 60 százalékban a szeretteik iránti aggodalom, 53 százalékban a normális életmódjukhoz való visszatérés, 28 százalékukat pedig a külföldi utazások lehetősége vezérelte. A több mint ezer résztvevő válaszaira alapozó reprezentatív telefonos felmérés adatait a járvány negyedik hullámának meredeken felívelő szakaszában, október 6. és 10-e között vették fel.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »