Kitűzték a címeres megyezászlót a háromszéki megyeházára

Kitűzték a címeres megyezászlót a háromszéki megyeházára

Kikerült Sepsiszentgyörgyön a megyeháza bejárata fölé Kovászna megye címeres zászlója, melyet szeptember 15-én hivatalosított a román kormány.

A megyezászlót Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Románia és az Európai Unió zászlója mellé tűzték ki csütörtökön. Tamás Sándor kifejtette, a szimbólumok, zászlók, himnuszok ügye azért felfokozott az országban, mert van, aki úgy képzeli el, hogy a többség és kisebbség viszonyában alá- és fölérendeltség van.

„A politikai viták nem arról szóltak, hogy zászlólengető hangulatunk van, vagy virtuskodásból akarjuk énekelni a magyar és székely himnuszt, hanem arról, hogy ebben az országban mellérendeltségi viszony legyen a román és a magyar közösség között” – mondta a háromszéki közgyűlés elnöke. Felidézte, hogy a parlament 2015-ben szavazta meg a helyi és megyei zászlókról szóló törvényt, azóta több mint száz közigazgatási egységnek fogadták el a címerét és a zászlóját, csak a székelyföldieket mellőzték.

Hírdetés

Kép: rmdsz.ro

Kelemen Hunor szövetségi elnök és Cseke Attila miniszter hat év „elfektetés” után szó szerint „kikotorták” a fiókból ezeket a tervezeteket, mondta Tamás Sándor. Rámutatott, az elmúlt néhány hónapban Dobolló, Málnás, Kommandó és Barátos községek címerét fogadta el a kormány, Kovászna, Kökös, Kézdiszentlélek, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye és Uzon esetében pedig a zászlót hivatalosították.

Az, hogy Sepsiszentgyörgy főterén megjelentek a város és a megye zászlói, azt is jelzik, hogy otthon érezhetjük magunkat a szülőföldünkön, mondta Antal Árpád.

Kovászna megye zászlója kék mezőben egy ezüstkardot tartó kart jelenít meg, a kard egy szívet szúr át. A címerben a térségre jellemző szimbólumok, a nap és félhold is láthatóak, a három csillag a megye három székére utal.

A címert Szekeres Attila István heraldikus tervezte.

Bíró Blanka 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »