Kisebbségi törvény már 2021-ben? – Hegedüs Csilla optimista a kormányprogram magyar vonatkozású kitételeit illetően

Kisebbségi törvény már 2021-ben? – Hegedüs Csilla optimista a kormányprogram magyar vonatkozású kitételeit illetően

A következő év feladatának nevezte a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvény elfogadását Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője. A Krónika által megszólaltatott elemző pesszimizmusát nem osztó politikus szerint az RMDSZ kormányzati pozíciója jó lehetőséget teremt a Magyarország és immár Románia által is szorgalmazott Budapest–Kolozsvár–Bukarest-gyorsvasút megvalósítására.
Kormányzati pozícióból is küzdünk azért, amit már több mint egy hónapja hangsúlyozunk: meg kell nyitni az óvodákat és az iskolákat – jelentette ki lapunknak Hegedüs Csilla, akit a kormányzati pozícióba került RMDSZ legsürgetőbb terveiről kérdeztünk. A szövetség szóvivője szerint leginkább az elemi osztályosoknak, a nyolcadikosoknak és a tizenkettedikeseknek fontos, hogy fizikailag is jelen legyenek az iskolában.

A kormánykoalíciót alkotó pártok egyfajta bakancslistáját idéző terjedelmes kormányprogram 2021-es prioritásaival kapcsolatban az ügyvezető alelnök kiemelte: a tárgyalások során az RMDSZ egészségügyi és gazdaságélénkítő programjának fontos részei kerültek be a dokumentumba a munkahelyek védelmének érdekében. „Az elkövetkező hat hónapban fennmaradnak a munkahely­védő, új munkahelyeket létrehozó, vállalkozásokat segítő programok” – tájékoztatott a szövetség politikusa. Nyomatékosította, hogy

a kormányprogramban hangsúlyosan je­len vannak a nemzeti kisebbségek jogait bővítő intézkedések is.

„Csökkentenünk kell az anyanyelvhasználati küszöböt, az oktatásban el kell érnünk, hogy a kisebbségi osztályok finanszírozása növekedjen, az alkotmány értelmében pedig lennie kell egy, a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvénynek. Ennek elfogadása a következő év feladata” – mondta Hegedüs Csilla, aki nem ért egyet Pászkán Zsolt, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője lapunknak kifejtett véleményével, miszerint kevés konkrétumot tartalmaz a kormányprogram.

Az RMDSZ kulturális ügyekért felelős ügyvezető alelnöke fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kultúrát érintő programrész nemcsak az intézmények finanszírozását tartalmazza, hanem olyan intézmények felújítását is, amelyek kormányzati alárendeltségben működnek. „Ilyen például a Kolozsvári Magyar Opera, a Kolozsvári Állami Magyar Színház vagy a marosvásárhelyi nemzeti színház. A világörökségi listára fel akarjuk terjeszteni a torockói épített örökséget, a székelykapukat, a csíksomlyói búcsút. Reményeink szerint ezeket a projekteket is elindítjuk a következő évben” – fogalmazott Hegedüs Csilla. Hozzátette:

Hírdetés

a kormányprogramban szó szerint szerepel az egyházi, önkormányzati tulajdonban lévő műemlékek felújításának támogatása, és a magántulajdonban levő műemlékek felújításának társtámogatása.

A dokumentumnak része továbbá a közszolgálati rádió és televízió kisebbségi műsorai számára nyújtott támogatás növelése, a szolgáltatások kiterjesztése olyan területekre is, ahol ezen műsorok nem elérhetőek, azaz a területi lefedettség növelése.

A programban szerepel a Budapestet Kolozsvárral, illetve Bukaresttel összekötő gyorsvasút megépítése. Van erre valós román szándék? – kérdeztük Hegedüs Csillától. A szövetség szóvivője egyértelmű igennel válaszolt. „Ez a projekt mindkét országnak hasznára válna. A beruházás ötlete nem az elmúlt hetekben született, viszont az RMDSZ kormányzati pozíciója lehetőséget teremt annak megvalósulására” – hangoztatta a politikus.

Azt is megkérdeztük a szövetség szóvivőjétől, miért jó az erdélyi magyar közösség számára, hogy a fejlesztési, a környezetvédelmi, valamint a sport és ifjúsági minisztériumot az RMDSZ által jelölt tárcavezetők irányítják.

Cseke Attila célja a közigazgatás decentralizációja, a helyi közösségek fejlesztése mellett például az új bölcsődék építése azért, hogy a fiatal párok családot alapíthassanak, és a fiatal anyák visszatérhessenek dolgozni gyermekvállalás után” – mondta Hegedüs Csilla.

Szerinte a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium azért fontos, mert Romániának fenntartható állammá kell válnia. „A fenntarthatóság azt jelenti, hogy kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné az eljövendő generációk erőforrásait. Tánczos Barna kiemelt célja az illegális fakitermelés elleni küzdelem fokozása, az erdőtulajdonosok kárpótlása a természeti katasztrófák által okozott veszteségek esetében, vízgyűjtő medencék létrehozása az árvízvédelem és öntözőberendezések vízzel való ellátása céljából, és a medvekérdés európai normák szerinti megoldása” – tájékoztatott az szóvivő.

Ami az ifjúsági és sportminisztériumot illeti, az RMDSZ politikusa úgy véli, kiemelten fontos egy hosszú távú, reális igényekre épülő ifjúsági stratégia létrehozása, az ifjúságot érintő programokra szánt finanszírozási lehetőségek növelése, egy támogatási rendszer kidolgozása a fiatal családosoknak, anyáknak, az ifjú vállalkozóknak. „Novák Eduárd célja egy egészséges társadalom létrehozása, ahol a sportnak kiemelt szerep jut nemcsak a mindennapi életünkben, hanem végre megfelelő támogatást kapnak kiváló tehetségeink ahhoz, hogy nemzetközi szinten újra az élbolyba kerüljön az ország, és büszkék lehessünk sportolóink sikereire” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »