Még nem zárult le teljesen a budapesti szappanopera: Vitézy alkotmányjogi panaszt nyújtott be

Még nem zárult le teljesen a budapesti szappanopera: Vitézy alkotmányjogi panaszt nyújtott be

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt a június 9-ei választási eredmény miatt, derül ki az Alkotmánybíróság honlapjáról. A 17 oldalas panaszban Vitézy a Kúria döntésének alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól – írja a Telex.

Vitézy alkotmányjogi panaszát az Alkotmánybíróság honlapján vették észre, a volt főpolgármester-jelölt nem posztolt róla a Facebookján, ahogy hasonló súlyú lépések esetében szokott, és közleményt sem adott ki. Erre vonatkozó kérdésükre Vitézy Dávid vasárnap délelőtt azt válaszolta, hogy szerdai Facebook-posztjában fenntartotta az alkotmányjogi panasz lehetőségét.

„Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz befogadásáról választási ügyben az Alkotmánybírósághoz érkezéstől számított három munkanapon belül dönt. Ez a határidő még nem telt le, a panasz befogadásáról nem döntöttek, ezért az ügy egyelőre nincs érdemben az AB előtt – ezért sem kommunikáltam azon túl, amit korábban már megtettem” – írta a Telexnek Vitézy Dávid.

A Kúria szerdán hagyta helyben a Nemzeti Választási Bizottság döntését, vagyis nem lesz megismételt főpolgármester-választás Budapesten. A Kúria határozatában Vitézy Dávid kérelmét is elutasította.

Hírdetés

Karácsony Gergely a június 9-i önkormányzati választáson néhány száz szavazattal verte meg Vitézy Dávid fideszes-LMP-s (a Telex minősítése – a szerk.) kihívóját. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után a kettejük közötti különbség 41 szavazatra csökkent.

Karácsony június 17-én adta be a Kúriának azt a kérelmét, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését kérte. A Kúria június 26-án szerdán utasította el a kérelmét, amire Karácsony a Facebookon azt írta: „a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését.”

Karácsony így magyarázta, miért törődött bele a vagdalkozása után a szűk győzelmébe

A Telex helyett is emlékeztetünk erre, a főpolgármester a Facebookon így  magyarázta az álláspontját:

A választási folyamat átláthatatlansága miatt még azt is vállaltam volna, hogy az egész városban ismételjük meg a főpolgármester-választást, immár mentesen minden politikai és jogi manipulációtól. A Kúria jogerős döntése azonban ezt a vitát lezárta. A főpolgármesterségről természetesen nem mondok le, mondjanak le azok, akik félre akarták vezetni a budapestieket, és akik képtelenek voltak egy tisztességes újraszámlálást levezényelni.

 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »