Kinek szurkoljon a felvidéki magyar?

Kinek szurkoljon a felvidéki magyar?

A fociról van szó! A felvidéki magyar vonatkozású fociról. Eddig nem volt bonyolult dolgunk a csapatválasztást illetően, hiszen Szlovákiában jó ideig csak egyetlen egy csapat jöhetett számításba a felvidéki magyar szurkolók számára, ez pedig a dunaszerdahelyi DAC volt, amely eddig a Fradi vagy az Újpest mellett szépen elfért a felvidéki magyar drukkerek szívében. De most történelmi sikert elérve befutott az első ligába a KFC Komárom is!

Megszerezte a komáromi csapat a bajnoki címét a szlovák másodosztályban, és története során először vívta ki az élvonalbeli szereplés jogát a Niké ligában. Mi lesz most? Egymással rivalizáló két csapat két rivális szurkolótábora? Lesznek-e késhegyre menő küzdelmek a pályán és a lelátókon, Fradi-Újpesthez hasonló vérig menő felvidéki rangadók, vagy „csak” barátságos mérkőzések, papírpoharas békés sörözések a lelátókon, ne bántsd a magyart és szeressük egymást gyerekek jelszavak jegyében?  Senki sem tudja ezt előre megjósolni, hiszen ilyen még nem volt a felvidéki futballtörténelemben! Akkortájt sem, amikor az anyaországhoz tartozott mindkét város.

Kétségkívül, hogy Dunaszerdahely és közvetlen környéke továbbra is a DAC-nak fog szurkolni, de mi lesz azzal a komáromi szurkolóval, aki eddig Dunaszerdahelyre utazott egy ligás rangadó megtekintésért? Vajon csapatot vált-e, és a hazaiaknak fog szurkolni a jövőben, vagy hűséges marad eddigi klubjához?

Sok fog múlni az első mérkőzések eredményein! Egy jól szereplő csapatnak gyakran bővül a szurkolótábora, a kevésbé jó eredményeket elérőnek pedig általában rohamosan csökken. A lokálpatriotizmus is sokat nyomhat a latban: komáromiként a továbbiakban miért szurkoljak a DAC-nak, amikor a KFC is ugyanúgy elsőligás? Hagyományból, megszokásból? Vagy a DAC- szív ugyanúgy dobog, mint a Fradi-szív, és soha nem esik kísértésbe? „Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, Mi egy vérből valók vagyunk”. Magyar vérből!

Hírdetés

De mi történik akkor, ha az egyik vagy a másik focicsapatban több magyar labdarúgó fog játszani? Erre is oda kell figyelniük a klubvezetőknek!

Előre megjósolható, hogy most majd beindul a harc azokért a magyarországi focistákért, akik a kedvezőbb és több játéklehetőségért szívesen igazolnának át a Duna túloldalára abban az esetben, ha a DAC továbbra is fizetőképes és vonzó lesz a játékosoknak, a KFC pedig igyekezni fog hasonló körülményeket teremteni a labdarúgóknak.

Figyelni fogják tehát a túloldali kínálatot Szerdahelyen és Komáromban is. Egy-egy kiemelkedő, válogatott szintű játékos megszerzésért hálásak lesznek a drukkerek.  Emlékezzünk csak vissza milyen közönségkedvenc volt a DAC-ban Kalmár Zsolt, és mekkora keserűséget okozott a drukkereknek a Székesfehérvárra való átigazolása a múlt nyáron. A fiatal és tehetséges Szántó Gergő távozását is sokan sajnálták. Viszont voltak olyan régebbi magyar válogatott focisták, akik nem tudtak gyökeret verni Szerdahelyen. Közéjük tartozott például Németh Krisztián, aki nem tudott emlékezeteset alkotni a szlovák ligában, jelenlegi csapatában, az MTK-ban viszont ontja a gólokat. Komáromban is bizonyára lesznek változások a feljutást kiharcoló játékoskeretben.

Hálátlan feladata lesz a klubvezetőknek búcsút inteni olyan játékosoknak, akik sokat tettek a feljutás érdekében, de az első liga már egy másik kávéház. Saját nevelésű komáromi és szerdahelyi játékosoktól viszont egyelőre nem hemzsegnek a játékoskeretek. Egy huzamosabb ideig tartó élvonalbeli szereplés viszont ezen is nagyot lendíthet.

Viszonylag nyugodtabban tekintenek a jövőbe azok a nem helybeli szurkolók, akik a jó foci reményében, vagy azért, hogy magyar csapatnak drukkolhassanak a szlovák ligában fognak ellátogatni Komáromba vagy Dunaszerdahelyre meccsekre. Egy érsekújvárit például könnyebb lesz meggyőzni jó játékkal és jó eredményekkel! Hajrá magyarok!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »