Kinek jutott a „Cîțu milliárdjából”? Az USR-nak szinte semmi, a PSD is bûnvádi feljelentéssel fenyegetõzik

Kinek jutott a „Cîțu milliárdjából”? Az USR-nak szinte semmi, a PSD is bûnvádi feljelentéssel fenyegetõzik

Még meg sem száradt a tinta a kormányhatározaton, amellyel egymilliárd lejt utalt át a kormány az önkormányzatoknak, máris áll a bál a politikai pártok között. A PSD elnöke, Marcel Ciolacu csütörtökön bejelentette, hogy a szociáldemokraták bűnvádi feljelentést tesznek hivatali visszaélés miatt, mivel a tartalékalapból kiosztott milliárdnak, amelyet csaknem 3 ezer önkormányzat kap meg, mindössze 15 százaléka kerül szociáldemokrata polgármesterekhez. A PSD-elnök szerint a pénz 80 százalékát a a liberális és az RMDSZ-es polgármesterek között osztották szét.

A pártelnök azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy az egymilliárd lejjel vesztegette meg a kormány tartalékalapjából a Nemzeti Liberális Párt (PNL) polgármestereit.

‘Közpénzekből, 50 millió euróval vesztegették meg azokat a liberális polgármestereket, akik Cîţura szavaztak a PNL kongresszusán. A többi önkormányzat, amelyek kétségbeesetten kérték a pénzt fűtésre, kórházakra és iskolákra, még vécépapírra sem kapott. (…) A Szociáldemokrata Párt ezt nem fogadhatja el, ezért bűnvádi feljelentést teszünk Florin Cîţu ellen’ – nyilatkozta sajtótájékoztatóján a politikus.

Hírdetés

„A romániaiaknak nem kell szenvedniük amiatt, mert őt megbuktattuk” – utalt Ciolacu arra, hogy a Cîţu-kormánytól kedden megvonta a bizalmat a parlament.

Az USR képviselői viszont azzal vádolták Florin Cîţu elbocsátott miniszterelnököt, hogy a tartalékalapból származó pénzt felhasználja a miniszterelnöki pozíciója megerősítésére. Szerintük „a nagy nemzeti rablás folytatódik”.

„Tegnap este a kormányülésen az elbocsátott miniszterelnök egymilliárd lejt különített el a tartalékalapból a PNL és az RMDSZ polgármesterei számára. Újabb bizonyíték arra, hogy ez az ember az Anghel Saligny-tervet használta fel a zsarolásra és a PNL-elnökség megszerzésére, most pedig megismétli az ábrát: a tartalékalapból származó pénzt arra használja, hogy a Victoria-palotában maradjon ” – jelentették ki az USR képviselői.

Az Europa Libera elemzése szerint A PSD által vezett helységek polgármesterei egyenként 50 000 lejt kaptak, míg a liberális önkormányzatokra vonatkozó összegek jóval magasabbak. A PSD összesen mintegy 20-25 százalékot kapott a kiosztott összegből, azonban a párt vezető politikusai elégedetlenek, mert úgy tűnik, hogy a liberálisok kongresszusa előtt jóval többet ígértek nekik. A bizalmatlansági indítvány megszavazása után azonban fordult a kocka, a szocdemek pénzét lefaragták, a liberális polgármesterek által vezetett települések meg lényegesen magasabb összegeket kaptak, legtöbbjük körülbelül 400 ezer lejt, ami nyolcszor nagyobb, mint ami PSD-s önkormányzatoknak jutott.

Az elemzésből kiderül, hogy azok a megyék, amelyek a PNL-kongresszuson támogatták Florin Cîțu miniszterelnököt, jelentős összegeket kaptak a tartalékalapból. Constanța, Suceava, Prahova és Kolozs megye önkormányzati vezetői is a Florin Cîțu táborába tartoznak.
Az USR képviselői által vezetett városházák nagyon keveset vagy egyáltalán nem kaptak pénzt. Gyulafehérvár, Brassó, Temesvár önkormányzatainak – amelyeket az USR polgármesterei vezettek, a tartalékalapból nem osztottak ki pénzt. Ezzel szemben Sepsiszentgyörgy 8 millió lejt kapott, Kovászna megye pedig szinte 32 millió lejt. Mindössze két USR-s polgármester kapott pénzt a kormánytól: a prahovai Breaza község – 400 000 lejt és a Neamț megyei Săbăoani – 350 000 lejt. A G4media információi szerint három másik olyan település van, amelyet a PLUS polgármesterei irányítanak, akiknek jutott a tartalékalapból.
Az Europa Libera oldalán elérhető a lista, amely részletezi, hogy hova mennyi pénz jutott.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »