Kijevi kiszorítósdi a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok ellen

Kijevi kiszorítósdi a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok ellen

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által felterjesztett rendeletet.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök rendeletének értelmében két hónapon belül felmérik Ukrajna kettős állampolgárait. Ezután pedig fél éven belül beterjesztésre fog kerülni egy olyan törvényjavaslat, amely megtiltja a szóban forgó személyeknek a fontosabb hivatalok betöltését. Vagyis néhány hónap múlva az ukrajnai kettős állampolgárok – köztük a magyarok is – nem viselhetnek állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót, továbbá nem ismerhetnek meg államtitkokat.

 

Listázás, lemondásra kényszerítés

Az említett tiltások mellett feltüntetésre fog kerülni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben a kettős állampolgárság ténye. A tilalmak alól pedig csak úgy lehet mentesülni, ha a személy írásban lemond a másik állampolgárságáról.

Hírdetés

A fenti rendelethez kapcsolódva egy olyan eljárás kidolgozása is tervben van, amely betiltaná a kettős állampolgárság intézményét és arra kötelezné a lakosokat, hogy mondjanak le a nem ukrán állampolgárságukról.

Veszélyben a kárpátaljai magyarok

Az intézkedés gyakorlatilag a teljes kárpataljai magyar kisebbség elitjét azzal fenyegeti, hogy elveszíti a pozícióit, ha nem mond le a magyar állampolgárságáról.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban még arról beszélt, hogy a kettős állampolgárságot lehetővé kell tenni és csak az „agresszor országgal” nem lesz lehetséges az intézmény.

Volodmir Zelenszkij elnök. Kép forrása: AFP


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »