Kézműves Fesztivál Minden Korosztálynak

Kézműves Fesztivál Minden Korosztálynak

A Gömöri Kézműves Társulás szervezésében június 15-én került megrendezésre a minden korosztályt érintő vásári forgatag, kirakodó vásár és kézműves bemutató. A kreatív műhelyekben a rendezvényre érkezők megismerkedhettek különböző kézműves munkákkal, kipróbálhatták a tárgyak elkészítését, használatát.

A rendezvényt kultúrprogram is kísérte. Elsőként az Özörényi Betyárok rock banda tartotta meg előadását. Őket követte a várhosszúréti Gyöngyvirág énekkar népdalcsokra. Fellépett a Genšenky folklórcsoport, amely a festői szépségű gömöri Honce faluból érkezett. A népszokások és hagyományok megőrzését tűzték ki célul és szeretnék továbbadni a nagyközönségnek.

A program a jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kabócák Citeraegyüttes műsorával folytatódott. Fellépet a rendezvényen a hazai Andrássy Dénes férfikar és bemutatkoztak az ide XIV. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny kerületi fordulójában ezüst sávos minősítéssel végzettmesemondói Rigó Ábel és Stefán László. Az Ibrányi Tomsits Rudolf Művészeti Iskola Tanulói Citera és ének szakos tanulói is megtartották műsorukat.

A Kisgyőri Népdalkör1989-ben alakult. A csoport repertoárján több száz népdal szerepel. A gazdag helyi anyagon kívül valamennyi dialektus dalait éneklik. Műsorukban többek között autentikus népzenét, megzenésített verseket és hazafias dalokat adtak elő.

Hírdetés

Kéknefelejcs Harsányi Hagyományőrző Népdalkör Egyesület a bükk hegység lábánál fekvő, borsod vármegyei településről Harsányból érkezett. A Hagyományőrző Népdalkör már közel 25 éve működik. Acéljuk hagyományok őrzése, a gyűjtött népdalok, balladák, summás, és katona-dalok valamint hazafias énekek megismertetését a fiatal nemzedékkel. Ez alkalommal helyi és dél-borsodi gyűjtésű dalcsokorral érkeztek. A rendezvény a Labyrint zenekar fergeteges koncertjével ért véget.

A Kézműves Fesztivál Minden Korosztálynak című projekt a Magyarország-Szlovákia Interreg Program Kisprojekt Alapjának támogatásával és a kassai székhelyű ViaCarpatia védnöksége alatt valósult meg.

A szerző felvételei. 

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »