Kézdivásárhely és Hatvan 25 éve testvérváros

Kézdivásárhely és Hatvan  25 éve testvérváros

Pénteken délután kettős esemény helyszíne volt az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítóterme: megemlékeztek arról, hogy huszonöt esztendővel ezelőtt írták alá Kézdivásárhely és Hatvan akkori vezetői, Szigethy István és Szinyei András a testvérvárosi szerződést, és megnyitották a két település képzőművészeinek közös tárlatát. Az ünnepségen Hatvan részéről többek között Horváth Richárd polgármester, Szinyei András alpolgármester, valamint Mátyássy Gábor, Bugyi István és Szpisják Pál képzőművész volt jelen.

Elsőként Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszöntötte az ünneplőket, és emlékeztetett arra, habár a két város hivatalosan csak huszonöt éve lépett testvérvárosi kapcsolatba, a kézfogás már sokkal korábban, 1990 nyarán megtörtént. A két város akkori vezetői megkeresték egymást, és több téren is konkrét terveket szőttek, de a hivatalos szerződés aláírására csak 1998. június 7-én került sor.

Hírdetés

Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere – aki számtalanszor járt már a céhes városban – beszédében azt emelte ki, hogy ahányszor ide látogat, jó emberek, barátok közé jön, akik szívesen látják. Azt is elmondta, hogy a hatvani küldöttség nem jött üres kézzel, egy gránittéglát hozott, amelyre Kézdivásárhely neve van felvésve, az pedig nem mása, hanem gyakorlatilag ugyanaz a gránittégla, mint mely a budapesti Kossuth téren lévő Összetartozás emlékhelyén is látható. A másik ajándék a hatvani városházáról készített festmény, a kárpátaljai Beregszász testvérváros egyik képzőművészének munkája.

A hatvani polgármester felkérésére Szinyei András alpolgármester, a testvérvárosi szerződés aláírója emlékezett a huszonöt évvel ezelőtti eseményekre és vázolta fel az azóta is élő, gyümölcsöző, sokoldalú kapcsolatokat. Ő sem érkezett üres kézzel, korabeli, általa készített fényképalbumot nyújtott át Bokor Tibor polgármesternek. Arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy huszonöt évvel ezelőtt ugyanebben a teremben írták alá a testvérvárosi szerződést, majd korabeli dokumentumokat mutatott be, olvasott fel azokból és saját jegyzeteiből.

A testvérvárosi kapcsolat megerősítéséről szóló megállapodást látott el kézjegyével a két város polgármestere, majd Dimény Attila múzeumigazgató a közös tárlatról és a kiállító művészekről beszélt. Elmondta: négy hatvani képzőművész, Bugyi István József, Mátyássy Gábor, Szpisják Pál és Maldrik Gábor, valamint kilenc kézdivásárhelyi alkotó – Sárosi Csaba, Sárosi Mátyás Zsolt, Vetró András, néhai Vetró-Bodoni Zsuzsa, Vetró-Bodoni Sebestyén András, Vetró-Bodoni Barnabás, Nagy Lajos, Vajna László Károly és Gábor Balázs – munkája látható a közös tárlaton. A közös kiállítást Deák Ferenc magyartanár, műkritikus nyitotta meg, méltatta a falakon látható, változatos technikával készült alkotásokat. A tárlat július 13-áig látogatható.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »