Kezd kritikussá válni a helyzet a kassai kórházakban

Kezd kritikussá válni a helyzet a kassai kórházakban

Nagyon súlyos a helyzet a Kassa Saca városrészében található kórházban – tájékoztatott Martina Pavliková, az intézményt üzemeltető Agel SK csoport szóvivője. A kassai egyetemi kórházban sem sokkal jobb a szituáció.

A sacai kórházban jelenleg 21 páciens kap oxigént, 81 százalékuk nincs beoltva a COVID-19 ellen. Mindhárom lélegeztetőgépük használatban van, a betegek egyike sincs beoltva.

A helyzet óráról órára változik, egyelőre rosszabb irányba. A környék kórházaiban már nincsenek szabad lélegeztetőgépek, sem oxigénterápiára alkalmas ágyak.

Az elhalálozás magasabb, mint a második hullám idején, a páciensek klinikai állapota kiszámíthatatlanul alakul, és gyakran fatálisan végződik” – közölte Pavol Rusnák, a kórház igazgatója. Hozzátette, minden nap súlyos döntések meghozatalára kényszerülnek.

Olyan helyzetekbe kerülünk, amikor döntenünk kell a további gyógykezelésről, fontolóra kell vennünk, mely betegeket engedhetjük haza, hogy felszabaduljanak az ágyak.

 A páciensek hihetetlenül gyorsan cserélődnek” – mondta.

Az egyetemi kórházban is nagyon súlyos a helyzet

Hírdetés

A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban (UNLP) szintén nagyon súlyos a helyzet. A COVID-19-ben  szenvedő páciensek számára fenntartott ágyak csaknem 90 százalékát elfoglalták, az orvosoknak kell eldönteniük, hogy ki juthat hozzá lélegeztetőgéphez.

Ján Slávik vezérigazgató tájékoztatása szerint a kórházban jelenleg 232 koronavírusos beteget kezelnek, a páciensek egynegyedének állapota válságos.

13 páciens mesterséges lélegeztetésre szorul, 26 beteg magas áramlású oxigénterápiát igényel. Az utóbbihoz szükséges berendezésből kevés maradt, már csak a súlyos állapotban lévő pácienseknek tudnak biztosítani. „Eldönteni, hogy ki kerüljön a gépekre, ez tényleg komoly dolog. Megint abban a helyzetben vagyunk, hogy figyelembe kell vennünk a körülményeket és a beteg egészségi állapotát” – mondta.

A kórházba naponta 20-40 új beteget hoznak be. A vezérigazgató hangsúlyozta, nem növelhetik a végtelenségig az ún. COVID-ágyak számát, ha biztosítani akarják a más betegségben szenvedő páciensek ellátását is.

A koronavírusos női páciensek átlagéletkora 62 év, a férfiaké 58. Ľuboslav Beňa ügyvivő igazgató elmondása szerint egyre több fiatalabb beteg is kórházba kerül.

Az intézményben kezelt koronavírusos betegek 80 százaléka oltatlan. Először vettek nyilvántartásba olyan pácienst, aki már megkapta mindkét adag védőoltást, mégis mesterséges lélegeztetésre szorul. Az illetőt az AstraZeneca vakcinájával oltották be. „Rajta kívül az UNLP-ben csak oltatlan betegek vannak lélegeztetőgépen” – fűzte hozzá az ügyvivő igazgató.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »