Kettős ünnep a győri Szent Anna orsolyita templomban

Kettős ünnep a győri Szent Anna orsolyita templomban

A rendalapítóra, Szent Angélára emlékeztek január 29-én, hétfőn a győri Szent Anna orsolyita templomban, amelyet teljesen megtöltöttek a fiatalok. Az ünnepségen Pergel Elza alpolgármester is részt vett, akitől Matkovics Mária Emerica nővér, orsolyita tartományfőnöknő kitüntetést vehetett át. A rendezvény szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel volt.

„Ki a nagyobb közöttünk? Az emberi akarat nehezen fogadja el a tekintélyt, az irányítást, a másikra való ráhagyatkozást. Krisztus tanítása így szól: ha első akarsz lenni, legyél mindenki szolgája. A hatalomban mi, emberek, elsősorban függetlenséget, szabadságot, önállóságot látunk.

Ezzel szemben Krisztus számára a hatalom szolgálatot, másokért való, odaadott életet jelent. Aki igazán hatalmas akar lenni, megtanul másokért élni. Lemond a függetlenségről, és megtanul újra közösségben, csapatban gondolkodni, mint a gyermek” – fejtette ki szentbeszédében a perjel.

A szentmise után az orsolyita kollégium diákjainak műsora következett. Ezt követően a jelenlévők felköszöntötték nyolcvanadik születésnapján Matkovics Mária Emerica nővért, az orsolyita rend tartományfőnöknőjét. Pergel Elza Győr város ezüst emlékérmét nyújtotta át az apácának, megköszönve sok évtizedes szolgálatát, a fiatalok neveléséért végzett színvonalas munkáját.

„Azt kívánom a kollégistáknak, hogy egykor majd ugyanilyen meghatottsággal gondoljanak vissza az itt töltött éveikre; és ugyanúgy szeressék ezt a közösséget és tiszteljék azokat, akik most próbálják csodává varázsolni a középiskolás éveiket” – mondta az alpolgármester.

Hírdetés

Szent Angéla 1474-ben született az olaszországi Desenzanóban. Az itáliai Brescia városában 1535-ben szerzetesi közösséget alapított. Rendjét a 4. században vértanúhalált halt ír királylányról, Szent Orsolyáról nevezte el. Célja a fiatal lányok hithű, erkölcsös nevelése volt.

Magyarországon Pozsonyban nyitották meg első iskolájukat 1676-ban, melyet hamarosan több is követett. A győri orsolyita iskolában 1726-tól az 1948-as államosításig tanítottak. A rendszerváltás után az iskola az 1993/94-es tanévtől ismét egyházi intézményként működik. Apáca utcai rendházuk mellett lánykollégiumot és idősek otthonát alapítottak.

Forrás: Győr Plusz/J. Kovács Andrea

Fotó: Komlós Ádám

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »