Kettős jubileumot ünnepelt az ajkai katolikus iskola

Kettős jubileumot ünnepelt az ajkai katolikus iskola

Udvardy György veszprémi érsek november 24-én a jubileumát ünneplő ajka-tósokberéndi Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola közösségével együtt emlékezett meg arról, hogy az egykori épületben hetvenöt évvel ezelőtt indult el a tanítás, illetve arról, hogy a jelenlegi intézményt tíz éve alapította a Veszprémi Főegyházmegye.

Az ünnepségen részt vett Dékány Árpád Sixtus atya, a Veszprémi Főegyházmegye Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) vezetője; Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató és Kovács Krisztina, az egyházmegye oktatási referense.

Rieder András igazgató köszöntőjében kiemelte, hogy hálaadásra gyűltek össze, köszönetet mondani a Istennek az elmúlt tíz esztendőért, melyben folyamatosan érezhették kegyelmét, segítségét.

Az ünnepségre az iskola diákjai színvonalas műsorral készültek. Elsőként az iskola kórusa Balázs Árpád művét adta elő Szincsák-Lukáts Fruzsina vezetésével. Majd a 8.a és a 6.a osztály diákjainak előadásában az egykori és a mai iskolák életébe nyerhettek bepillantást a jelenlévők. Végül a tíz éve alapított iskola névadójáról, Szent István királyról csendült fel egy ének Németh Noémi vezényletével.

Ezt követően Udvardy György érsek mondott ünnepi beszédet. Méltatta a hetvenöt évvel ezelőtt elkezdett munkát, kiemelve a generációk együvé tartozását, azt a folyamatot, amelynek eredményeként létrejöhetett ez az immáron tízéves iskola is. Az az ismeret, az a tudás, amelyet az ember felfedez Istenről, a világról, önmagáról, egy közös kincs – mondta a főpásztor. Háláját fejezte ki a közösségnek, mindazoknak, akik a nem mindig kedvező körülmények között is megmutatták tenni akarásukat, és létrehozták ezt a szép intézményt, mert a bátorság, az erőfeszítés mindig meghozza gyümölcsét. A diákoknak azt kívánta, hogy mindazt a tudást, örömöt, amit az iskola falai között kapnak, őrizzék meg és adják tovább.

Hírdetés

Beszédének végén a megnyíló tablókiállításra irányította a figyelmet, melyek életeket, sorsokat mutatnak be az intézmény történelméből. Kívánságként megfogalmazta, hogy az iskola sokáig és jól tudjon működni, sok bátor diák nevelődjön benne, akik tenni akarnak majd a jövőért.

A felsős osztályok az ünnepséget megelőző napokban Tíz év – Tíz próba címmel egy versenyen is vettek részt. Tíz napon át minden reggel egy-egy feladat várta őket. Hol rejtvényt fejtettek, hol verset tanultak vagy írtak, hol váltóversenyen vettek részt, hol tanárok után kutattak, hol a régi tablókon bogarásztak. A versengésük eredményhirdetését az ünnepség keretében tartották. Az okleveleket és az emléklapokat Dékány Árpád Sixtus atya adta át.

Udvardy György érsek az iskola tetőterében kialakított Szent István-kápolnában mutatott be hálaadó szentmisét, melynek végén megáldotta a jubileumát ünneplő iskolát, a benne tanulókkal és szolgálatot teljesítőkkel együtt.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »