Két papot raboltak el Nigériában az elmúlt napokban

Két papot raboltak el Nigériában az elmúlt napokban

Május 15-én az ország déli részén található onitshai egyházmegye papja, Basil Gbuzuo, május 21-én az északkeleten fekvő yolai egyházmegyéből Oliver Buba esett emberrablók fogságába. Nigériában a váltságdíjért történő emberrablás széles körben elterjedt bűncselekmény.

„Sajnálattal értesítjük önöket egyik papunk, Basil Gbuzuo elrablásáról” – ezekkel a szavakkal jelentette be az Anambra államban, Nigéria dél-középső részén található onitshai egyházmegye május 16-án kelt közleményében Basil Gbuzuo elrablását.

„Az emberrablás május 15-én, szerdán reggel nyolc óra körül történt az Eke Nkpor–Obosi elkerülő út mentén. Gbuzuo az Ogidiben található Szentháromság-plébánián lakik. Az emberrablók eddig nem léptek kapcsolatba senkivel” – áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy Valerian Okeke érsek, az onitshai érsekség metropolitája arra kéri a híveket és a jóakaratú embereket, imádkozzanak azért, hogy papjukat minél hamarabb, sértetlenül szabadon engedjék. Az érsekség mindent megtesz Gbuzuo atya szabadulásáért, miközben „a Boldogságos Szűz Mária, a papok édesanyja hathatós közbenjárását kéri, hogy mielőbb kiszabaduljon az emberrablók kezéből”.

„Az anambrai rendőrparancsnokság megkezdte az emberrablók felkutatását annak érdekében, hogy épségben megtalálják Basil Chukwuemekát” – áll a bűnüldöző szervek közleményében. Hozzátették: az emberrablás néhány szemtanúját kihallgatták, hogy tanúvallomásaik alapján gyorsabban jussanak eredményre.

Néhány nappal Basil Gbuzuo elrablása után ismét elraboltak egy papot, Oliver Bubát az Adamawa államban lévő yolai egyházmegyéből – Stephen Dami Mamza püspök jelentette be a hírt egy közleményben, amelyben pontosította, hogy Bubát május 21-én hajnali 1 óra körül rabolták el a Szent Rita-plébánia refektóriumában.

Hírdetés

A zsarolás céljából történő emberrablás széles körben elterjedt jelenség Nigéria-szerte; vannak tömeges emberrablások is, ennek különösen diákok a célpontjai.

Nem ez az első eset, hogy egyházi személyt rabolnak el; számos pap, férfi és női szerzetes lett már emberrablás áldozata.

Februárban Luis Antonio Tagle bíboros, az Evangelizációs Dikasztérium Első Evangelizáció és Új Részegyházak Részlege alprefektusa és Fortunatus Nwachukwu érsek, a részleg titkára kifejezte a dikasztérium szolidaritását a nigériai egyházzal és néppel, miután „különböző hírforrásokból értesültek az emberrablások gyakoriságáról Nigériában, ami az utóbbi időben még inkább fokozódott”. Portálunk közzétette az üzenetet, amelyet ITT olvashatnak.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »