Mutatjuk, hogy a szakember szerint milyen higiéniai alapelveket kell betartani grillezés során

Mutatjuk, hogy a szakember szerint milyen higiéniai alapelveket kell betartani grillezés során

Grillezéskor be kell tartani a higiéniai alapelveket. Ügyelni kell a tiszta kézre, szerszámokra, edényekre és törlőkendőkre. A legyek és más rovarok elleni védelem is fontos. A hús kiolvasztásakor is vigyázni kell, nem szabad külső hőmérsékleten, meleg vízben felolvasztani – tájékoztatott Marek Slávik, a Szlovák Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) Higiéniai, Táplálkozási, Élelmiszer- és Kozmetikai Termékbiztonsági Főosztályának vezetője.

„A hús felületén természetes mikroorganizmusok találhatók, amelyek gyorsan elszaporodnak. Ha helytelenül kezeljük a húst, például nem hűtjük vagy fagyasztjuk le a tárolás során, és a konyhai feldolgozás során nem tartjuk be a szükséges hőmérsékletet (minden részen legalább 70 Celsius fokot) vagy a higiéniai elveket (tiszta kéz, tiszta munkafelületek és szerszámok), a hús szennyeződhet, ami egészségügyi kockázatot – hasmenéses megbetegedést – eredményez”

– konstatálta.

A szakember azt javasolja, hogy grillezés előtt vágjuk vékonyabb szeletekre vagy kisebb darabokra a húst, és klopfolással készítsük elő őket. „Így lerövidül a grillezési idő, és a hús gyorsabban sül meg a közepén. Enyhébb hőfokon grillezzük a húst, és rendszeresen forgassuk meg. Kevésbé lesz megégve a felülete, de a közepén is megsül“ – tette hozzá.

Hírdetés

Szerinte alufóliában vagy grillezésre alkalmas tepsiben kellene sütni a húst. „Ezzel megakadályozzuk, hogy lé és zsír csöpögjön a grill aljába, csökkentve a zsírégetés során felszabaduló veszélyes anyagok képződését“ – tette hozzá.

A grillezéshez csak a grillezésre szánt szenet vagy brikettet szabad használni. „Soha ne használjunk például festékkel lefestett fát, mert fennáll a veszélye annak, hogy rákot okozó vegyi anyagok szabadulnak fel” – magyarázta Slávik.

Ugyanakkor arra kérte az embereket, hogy az elkészítést követően mielőbb fogyasszák el az ételt. Szerinte a keresztszennyeződés elkerülése érdekében fontos a nyers és a hőkezelt élelmiszerek elkülönítése is.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »