Keresztutat áldott meg Udvardy György veszprémi érsek Lesenceistvándban

Keresztutat áldott meg Udvardy György veszprémi érsek Lesenceistvándban

A Veszprém vármegyei Lesenceistvándban Udvardy György veszprémi érsek nagyböjt első vasárnapján, február 18-án szentmise keretében megáldotta a Mária-kápolnába kerülő, az épület legendáját megörökítő festményt, a felújított temetői harangot és a település keresztútját.

Stadler László Dezső plébános a szentmise elején köszöntötte mindenazokat, akik Lesenceistvánd községének egyik legnagyobb ünnepére összegyűltek, hogy együtt ünnepeljenek, bűnbánattal készülődjenek a nagyböjt szent időszakában.

Udvardy György érsek a szentmise elején úgy fogalmazott: „Összejövünk, hogy ünnepeljük az Eucharisztiát, Krisztus áldozatát, és mi magunk is részesedjünk a nagyböjt szent idejében – mondta a főpásztor, hozzátéve: sor kerül egy kép megáldására, amelyet a településhez tartozó kápolnában helyeznek majd el, és a felújított temetői harang megáldására is. –  A harang mindig Isten szavát, Isten jelenlétét hozza közel hozzánk. Nagy öröm, és a nagyböjt kezdetéhez illeszkedik, hogy lehetőség van megáldani az elkészült stációkat, keresztutat is.”

„Egyházunk megajándékoz minket a nagyböjti szent idővel, amikor felszólít a megtérésre, hogy teljes egészében hasonuljunk Krisztushoz, akit követni akarunk, akit szeretünk, akinek törvényeit a szívünkben akarjuk hordozni” – mondta homíliájában a veszprémi érsek.

„Keresztényként, tudatosan akarjuk élni az életünket, méltó módon, de sajnos a félelmek, talán a hamis megszokások, a kényelem elvezet oda, hogy elhomályosodik a szemünk, lelkünk tisztaságát belepi az út pora, és nem úgy élünk, ahogyan szeretnénk. Lemondunk méltóságunkról, s ami ennél is veszélyesebb, meg is elégszünk a kevesebbel, a középszerűséggel. Nagyböjt ideje figyelmeztet minket, hogy ez nem jó. Mi krisztusi emberek vagyunk, méltó módon kell hogy éljünk: Krisztus méltósága szerint. Imádkozzunk ebben az időszakban azokért a testvéreinkért is, akik most készülnek a keresztség felvételére” – tette hozzá Udvardy György érsek.

„Arra is figyelmeztet a nagyböjt, hogy ismerjük fel bűneinket; ismerjük fel, hogy nem mindig akarunk, nem mindig tudunk Isten Fiának törvényei szerint élni. Ez fájdalmas – emelte ki a főpásztor. – Nagyböjt ideje abban is ajándék, hogy ilyenkor őszintén szembenézhetünk saját magunkkal, és elismerhetjük: gyenge voltam, bűnt követtem el. Ne múljék el úgy ez az időszak, hogy ne történne meg a kiengesztelődés, elsőként és mindenekelőtt Istennel.

A nagyböjt azzal is megajándékoz bennünket, hogy az Egyház hagyományához kötődő vallási gyakorlatokat is megerősítsük – folytatta tanítását az érsek. – Az ima, a böjt, az alamizsna osztás mind-mind hozzátartozik keresztény hitünkhöz.”

Hírdetés

„Járjunk bátran – nagyböjt péntekjein mindenképpen, de egyéb alkalmakkor is – keresztutat” – buzdította a híveket Udvardy György, hozzáfűzve: ha valaki csak egy-egy stációra tud megállni, és ott megköszönni az Úrnak, hogy megmentett bennünket, akkor tegye ezt; legyen életünk része, hogy Krisztus megváltott bennünket.”

A főpásztor a szentmisét követően áldotta meg a keresztutat, annak első állomásánál.

A keresztút megáldásakor Udvardy György érsek emlékeztetett: „A keresztutat szívvel-lélekkel és buzgó áhítattal imádkozzuk! Adjunk hálát az Úrnak, aki meghalt értünk a kereszten. Haljunk meg mi is a bűnnek, és éljünk új életet! Jézus megváltott minket bűneinktől, és a reménységgel, az örök élettel ajándékozott meg. Ne vesszen ki községeinkből, kultúránkból Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának az emlékezete.”

Szép hagyomány, hogy elődeink keresztutat, 14 állomásos stációkat készítettek azért, hogy amikor az ember az Istenre akarja emelni tekintetét, mindig meglássa végül a kereszten függő Krisztust, mert ő a mi reménységünk.

A keresztút járása a mindennapi életünket szenteli meg. Értelmet ad a küzdelemnek, igazmondásnak, annak, hogy áldozatot hozzunk a közösségért – hangsúlyozta a főpásztor. – Jó tudni, hogy Isten benne van az életünkben, jelen van a templomunkban.

A keresztút átjárja életünket, amikor egy-egy stációra tekintünk, hitben tudunk döntést hozni. Krisztus keresztjére tekintünk.”

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »