Kehnyecen jól megfér egymás mellett az ipari termelés, a méhészet és a sólymászat

Kehnyecen jól megfér egymás mellett az ipari termelés, a méhészet és a sólymászat

A kehnyeci ipari park területén, ahol sebességváltókat és az autóiparban használatos kellékeket gyártanak, egy évvel ezelőtt méhcsaládokat telepítettek.

A szokatlan kezdeményezés a Magna PT társaság ötlete volt, amelynek tagjai odafigyelnek a környezetvédelemre és a biodiverzitás, a biológiai sokféleség támogatására. A három méhcsaládról a cég két dolgozója gondoskodik, akik maguk is tartanak otthon méheket.

A mézzel megtöltött üvegecskék a cég eredeti ajándékaként szolgáltak. A kaptárakat az üzem területének szélén helyezték el, ahová az emberek nem nagyon jutnak be. Így a méhek nem jelentenek veszélyt a dolgozókra.

Az üzem további érdekessége, hogy területén ragadozó madarakat is tartanak. Erre a célra külön fészkelő helyeket alakítottak ki számukra, mivel a kerecsensólymok már évek óta ott költik ki fiókáikat. A ragadozó madarak ráadásul a galambok elriasztására is szolgálnak. A biológiai sokféleség támogatására korlátozták a zöld területek kaszálását is.

Hírdetés

„Mindez a természettel kapcsolatos fenntarthatóság és a felelősségteljes hozzáállás része, amelyet igyekszünk szem előtt tartani. Üzemünkben mintegy 1000 ember dolgozik, akik valamennyien a környéken élnek, így amit a természetért, a környezetünkért teszünk, végeredményben magunkért tesszük és azt akarjuk, hogy ezt a dolgozóink is így értelmezzék” – magyarázta Adrián Kašper, a társaság minőségért, biztonságért és környezetvédelemért felelős munkatársa.

A Kassa közelében levő Magna üzem 50 000 négyzetméteres területen működik, sebességváltókat és az autóiparban használatos alkatrészeket gyártanak.

„Hosszútávú célunk, hogy üzemünkben a jövőbeli elektromos autók gyártásához szükséges alkatrészeket gyártsunk, így szeretnénk hozzájárulni a világban komoly gondot okozó káros széndioxid kibocsátás csökkentéséhez” – fejtette ki Katarína Vaškovičová, az üzem igazgatónője.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »