Kárpátalján szánon húzták a betegeket a mentőautóhoz

Kárpátalján szánon húzták a betegeket a mentőautóhoz

Kárpátalján, a Szolyvai járásban a sürgősségi mentőszolgálat orvosai szánon húzták a betegeket a mentőautóhoz, mivel a havas utak miatt a mentőautó nem tudott eljutni a betegekhez.

Február 12-én 12:00 órakor Malmos (Стройне) településről hívás érkezett a Kárpátaljai Területi Sürgősségi Ellátó Központjába – olvashatjuk a 103 Zakarpattya Facebook-oldalán.

Az információk szerint egy 75 éves nő eszméletét vesztette.

A hívásra a 1100. számú csapat indult, melynek tagjai Magdalena Popovics orvos, Okszana Grabar mentőápoló és Szerhij Falesz sofőr. Mint kiderült, a mentőorvosok jól ismerik a pácienst – a nő krónikus betegségekkel küzd, és gyakran hívja a mentősöket.

Ezúttal az unokáit látogatta meg, akiknél rosszul lett. A domb tetején található házhoz az orvosoknak több mint 2 km-t kellett gyalogolniuk felfelé a hóban.

A nőről kiderült, hogy hipoglikémiás kómába esett. A szükséges orvosi ellátás után a beteg magához tért, állapota stabilizálódott és javult, ezért a mentősök úgy döntöttek, hogy az autóhoz szállítják őt.

Az asszonyt hordágyra fektették, szánkóra tették és elhúzták a mentőautóig.

Hírdetés

Magdalena Popovics orvos elmondása szerint nem ez az első eset, hogy rögtönzött eszközökkel szállítják a betegeket. Például korábban ebből faluból egy 120 kilós férfit szállítottak mentőautóhoz egy fém talicskán.

A második eset ugyanezen a napon történt. Ezúttal a hívás 13:40 órakor Jakuszki (Яківське) községből érkezett

– egy 47 éves férfi karja sérült meg, s erős fájdalom miatt mozgási problémái voltak.

A hívásra Szerhij Kemenyas mentőápolóból és Vaszil Legeza sofőrből álló 1001-es számú brigád indult.

A hótól meg nem tisztított utak miatt a mentőautó ebben az esetben sem tudta elérni a beteget.

A csapat gyalog jutott el a pácienshez a havas erdőn át.

A férfi csonttörést szenvedett. A betegnek fájdalomcsillapítót adtak be, a sérült végtagot kellőképpen rögzítették és szánkóval a mentőautóig húzták el. Az orvosok a beteget a szolyvai kórházba szállították.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »