Karácsony közeledtével szeretettel…

Karácsony közeledtével szeretettel…

Aztán egy napon, amint befordultam a lépcsőházba, ugyanúgy tágra nyílt a szemem a csodálkozástól s én is úgy lepődtem meg, mint a csodát váró kisgyerek a karácsonyfa alatt: a faliújság tele volt apró, aranyosan csillogó fenyőág díszekkel…

A Gondola tudomására jutott, hogy Székesfehérváron egy lakótelepi házban ajándékozási „mozgalmat” indított el valaki – nagy sikerrel! Megtaláltuk a kezdeményezőt, és megkértük: foglalja össze gondolatait, élményeit, tapasztatait.

December elején jött a gondola(t), hogy az emberi távolságtartást követelő, Covidos időben, amikor korán sötétedik és nem sok szívmelengető dolog történik velünk, próbáljunk magunkon segíteni, valamilyen módon egymással lelki közelségbe kerülni, örömöt, mosolyt csempészni az életünkbe. Még, ha rövid időre is….

Üzenetet írtam egy 10 emeletes panelház faliújságjára, hogy név és arc nélkül szerezzünk meglepetést egymásnak.
Időközben én már összekészítettem 10-15 apró /kedves/ hasznos/ ajándékot, s hogy jó példával járjak elöl, feltettem egyet az említett faliújságra az üzenet alá.

Nagy örömömre hamar el is vitték. Nap-nap után így történt a másodikkal, harmadikkal, sokadikkal…

Igen ám, de ekkor még nem úgy tűnt, hogy lennének követőim. Arra gondoltam, sebaj, ha eddig tartott, eddig tartott. Néhány lakótársunk így is részesült meglepetésben, nekem pedig jól esett adni.

Aztán egy napon, amint befordultam a lépcsőházba, ugyanúgy tágra nyílt a szemem a csodálkozástól s én is úgy lepődtem meg, mint a csodát váró kisgyerek a karácsonyfa alatt.

Bevallom, szívemet melengette a látvány: a faliújság tele volt apró, aranyosan csillogó fenyőág díszekkel… Lám átment az üzenet, már vannak követőim!
Ettől a naptól újabb ajándékok kerültek elő.

Egy lakó volt annyira kedves, hogy díszcsomagolással, aranyszalaggal látott el egy egyszerű karton dobozt, letette a faliújság alá, hogy azontúl –mint méltóbb helyre – arra tegyük a felajánlott ajándékokat.

A lépcsőházi sarok rögtön hangulatossá vált. Gazdára lelt: naptár, könyvjelző, csipketerítő, habnyomó, aerobik póló, GPS, krém, tálaló edényke, parfüm, ékszerek, gyertya, tollak, szárított menta tea, dísztál és még sok minden.

Úgy érzem az adventi várakozásban ez a kezdeményezés a vártnál nagyobb sikerrel járt.

Hírdetés

Közösen, ismeretlenül álltunk egy nemes szándék mellé. Az idő rövid volt ahhoz, hogy a kezdeményezés elterjedjen a szomszédos háztömbökben, de nem is ez a lényeg!

Fontosnak éreztem, hogy terhelt, nehéz időkben, -mint amiben jó ideje részünk van-, amikor annyira szükségünk van pozitív, lélektől –lélekig élményekre, ne várjunk „ a másikra” , legyünk kreatívak, keressünk örömforrást magunknak! Úgy gondolom nagyszerű érzés volt ajándékozónak, ajándékozottnak egyaránt.

Ugyanezt a gondolatot hirdettem meg móri háziorvosi rendelőm facebook oldalán, amikor az alábbiakat fogalmaztam meg. Több ezren olvasták és örültek az ötlettárnak.

TISZTELT KÖRZETÜNKBE TARTOZÓK!

Már a tavasszal is találkoztunk olyanokkal, akiket megviselt a Covid-okozta távolságtartás, bezártság, családtagoktól való elszakadás, akik kibillentek egyensúlyukból. Pedig akkor a nyárba, a melegbe, a fénybe, a hosszú nappalokba tartottunk.

Most viszont jönnek a rövid nappalok, a csend, a hideg, a sötét, a magány, a halottaink feletti szomorkodás, advent, karácsony. Előfordul, hogy a gyerek, unokák megint nem mernek majd látogatóba menni. Testünk-lelkünk dideregni fog. Közel fél évig kell ilyen körülmények között kitartanunk!

Ezért már most fel kell készülnünk az Önvédelemre, testi –lelki egészségünk védelmére!

Ne hagyjuk, hogy a baljós hírek tömege uralkodjék életünk felett !

Nem ajánlatos állandóan ezeket hallgatni. Tájékozódásnak napi 1 max.2 híradás éppen elég! Legyen napi ill. heti rend,ami szerint fogunk élni! Legyen mit várni, legyen mire készülni. Gondoskodjunk programokról, töltsük meg szabadidőnket tartalommal, ne csak a lakásunkban várjuk kezünket tördelve a holnapot.

Mindenki agyában ott van a talentum, hogy kreatívan ki és feltalálja Magát!

Számtalan ötlet létezik, 1-2 tipp :
-főzzünk, süssünk újdonságokat a kísérletezés örömmel tölt el
-üljünk le családtagjainkkal egy pohár bor mellé „mesélni”-„meghallgatni”
-tartsunk életben régi, elfeledett barátságokat: telefonáljunk, írjunk e-mailt, menjünk el egymáshoz , üljünk ki nagykabátban a teraszra, forró tea, forralt bort kortyolva. Beszélgessünk a szomszédokkal a kerítésen keresztül!
-otthoni wellness a fürdőszobában
-relaxáció elsajátítása, gyakorlása
-ha eddig nem tettük: válasszunk valamilyen hobbit, vagy folytassuk a régit, amit valamiért elhanyagoltunk(festés, varrás, kézimunka, versolvasás, akinek van hozzá tehetsége versírás)
-akinek fontos a gondoskodás, a társaság, vehet maga mellé állatot
-sétáljunk (célozzunk meg 1-1 köztéri szobrot, kápolnát, templomot, tavat, parkot stb. )
-sport szabad levegőn, otthon
-a lakásunkban lehet táncolni, énekelni, zenét hallgatni, rajzolgatni, rejtvényt fejteni. Lakás virágosítás, fotó albumok rendezgetése, együtt lapozgatása.

Vidámság , nevetés, sok humor!

-túrázás: akinek van késztetése rá, de nem akar egyedül, hirdesse meg, hátha lesz, aki becsatlakozik
-belföldi utazások, 1 napra is érdemes útnak indulni párunkkal, barátunkkal, családtagjainkkal
-minden napra egy mese : válogassunk az időközben Hungarikummá emelt Magyar Népmesék sorozatból!
-teremtsünk körülményeket otthoni mozizáshoz, pl. félhomály, kényelmes fotelok, pattogatott kukorica
-vallásgyakorlás

Nehéz időszak jön! Tartsunk ki! Sok-sok új ötletre lelünk, ha kicsit gondolkodunk! Vigyünk fényt, pozitív élményeket: meglepetést, szeretetet, örömet, izgalmat saját és szeretteink életébe!

Dr. Nagy Lenke Háziorvos – Mór
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »