Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését javasolja

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését javasolja

Nyitókép: MTI

A főpolgármester szerint a kialakult helyzetre, a szavazatszámlálás körüli herce-hurcára egyetlen válasz van: ha Budapesten megismétlik a főpolgármester-választást.

Karácsony szerint az NVB cserbenhagyta a szavazókat.

Szerinte a szavazást azért kell megismételni, mert egyrészt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) már korábban megállapította, hogy megtéveszthette a szavazókat az, hogy a Fidesz közvetlenül a választás előtt visszaléptette a jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát. Másrészt a Nemzeti Választási BIzottság úgy hozott döntést az érvénytelen szavazatok újraszámlálásáról, hogy a szükséges dokumentumokat csak közvetlenül a viharos gyorsasággal összehívott ülés előtt közvetlenül kapták meg a tagok, és azok javarészt fideszes szavazóköri delegáltak által aláírt formanyomtatványok voltak. Illetve az újraszámlálandó érvénytelen szavazatokat kivették a lezárt urnákból, és azt úgy küldték el az NVB-hez, hogy nem garantálták, hogy azokhoz menet közben senki ne férjen hozzá.

Hírdetés

Vasárnap rekordrészvétel mellett Karácsony Gergely rendkívül szoros versenyben, 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást Vitézy Dávid előtt.

Azonban választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és erre hivatkozva az LMP jelöltjeként induló, de Szentkirályi Alexandra visszalépésével a kampányhajrában már a Fidesz által is támogatott Vitézy a választás éjjelén jelezte, hogy újraszámlálást fog kérni.

Később közölte, hogy 20 kerületből, 202 szavazókörből kapott bizonyítékot arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók, és a feltételezett „rendszerszintű” szabálytalanságra hivatkozva még aznap fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Választási Irodánál.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »