Kamala Harris nem tárgyalna a békéről Putyinnal Ukrajna nélkül

Kamala Harris nem tárgyalna a békéről Putyinnal Ukrajna nélkül

Érdekes kijelentést tett Kamala Harris amerikai, demokrata elnökjelölt. Arról beszélt, hogy ő maga nem találkozna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel olyan béketárgyaláson, amelyen Ukrajna nem képviselteti magát. Azt is hozzátette, hogy riválisa, Donald Trump republikánus elnökjelölt javaslata a háború befejezésére egyet jelent a megadással.

Harris kijelentései több okból is érdekes. Igaz, hogy jelenleg kampány van, így minden nyilatkozatot a szokásosnál is erősebb fenntartásokkal kell fogadni, de Harris lényegében azt mondta, hogy hajlandó lenne részt venni egy béketárgyaláson.

Hírdetés

Ez már akkor is nagy szó, ha a mondat második feléből az derül ki, hogy csak Ukrajna részvételével együtt. Főleg, hogy egy évvel ezelőtt még az volt az amerikai Biden-adminisztráció – amelynek Harris is része alelnökként – narratívája, hogy Putyinnal nem tárgyalni kell, hanem le kell őt győzni.

A másik érdekesség egy jellemző kettős mérce. Kamala Harris amerikai alelnökként részt vett a svájci békecsúcson, amelyre viszont Oroszországot nem hívták meg (más kérdés, hogy Moszkva nem is ment volna el). Harris ráadásul besorolt azok közé, akik akkor csak Zelenszkij ukrán elnök béketervét ismerték el egyetlen lehetséges forgatókönyvnek. Most ez is változni látszik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »