Júniusban lassulhat, de nyáron gyorsulhat az infláció

Júniusban lassulhat, de nyáron gyorsulhat az infláció Károly Zsolt2024. 06. 14., p – 13:39

Az év elejével ellentétben az év második felében a kedvező bázishatás már nem befolyásolja az éves inflációt – véli Ľubomír Koršňák elemző. 

Az éves árnövekedés további lassulásának mozgástere már viszonylag korlátozott az elkövetkező hónapokban. Bár az infláció júniusban kissé lassulhat, vagy a májusi szint közelében maradhat, a nyár folyamán fokozatosan, óvatosan gyorsulhat. Ezt Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője mondta a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala által közzétett májusi inflációs adatokhoz fűzött kommentárjában.

„Az év elejétől eltérően az év második felében a kedvező bázishatás már nem lesz hatással az éves inflációra. Az infláció további enyhülését a növekvő bérek is hátráltatni fogják, ami elsősorban a szolgáltatások áraiban, valamint a fogyasztás élénkülésében fog megmutatkozni. Az infláció azonban idén nem lépheti át a hármas küszöböt, és 2,5 százalék körül alakulhat” 

– mondta Koršňák.

„Arra számítunk, hogy az infláció idén továbbra is alacsonyabb lesz, mint az elmúlt két évben. Az áruk és szolgáltatások idei áremelkedésére vonatkozó becslésünket három százalék körül tartjuk, de nem zárjuk ki az alacsonyabb átlagos szintet sem” 

Hírdetés

– mondta Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) valuta-, statisztikai és kutatási osztályának elemzői szerint májusban kissé gyorsabban növekedtek az élelmiszerárak. Májusban 0,6 százalékkal nőttek éves szinten. 

„Ennek ellenére az év végére az agrár-alapanyagok árcsökkenésének átvitele, az elsődleges termelés árai és a hazai piacra szánt élelmiszerek előállítása tetőzni fog. Az élelmiszerárak éves növekedése 2024 végéig 0 és 2 százalék közötti tartományban marad” 

– állapították meg a jegybank elemzői.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2024 májusában az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai 0,1 százalékkal nőttek havi szinten. Az éves szintű infláció egy év folyamatos lassulás után kis mértékben 2,2 százalékra ugrott. Az áremelkedés üteme azonban még mindig az elmúlt három év legalacsonyabbjai közé tartozott.

(trend)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »