Jövőre országosan is kiterjeszthetik az új háziorvosi ügyeleti rendszert

Jövőre országosan is kiterjeszthetik az új háziorvosi ügyeleti rendszert

Az új ügyeleti rendszerben este tízig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet, utána pedig az akut panaszok kezelésére a mentőszolgálat veszi át a feladatot.

Januártól Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva kiterjesztik az országra az új háziorvosi ügyeleti rendszert, melyet egy éve tesztelnek Hajdú-Biharban – írja a Népszava. A belügyi tárca sajtóosztálya megerősítette: nyáron már országszerte felmérték, hová lehetne telepíteni az új járási, központi ügyeleteket.

Tavaly nyár óta Hajdú-Bihar megyében a háziorvosi ügyeleten a munkaidőn kívüli hívások az Országos Mentőszolgálat központi diszpécser szolgálatára jutnak. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldenek, vagy ha a páciens járóképes, egy ügyeleti pontra irányítják.

Jövő évtől minden járásközpontban lesz egy orvos, és azon kívül kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat, szükség esetén kimennek a beteghez a megfelelő telemedicina eszközökkel.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Mandinernek júliusban hangsúlyozta, az alapellátás leggyengébb pontja az ügyelet, ezért ebben változtatni kell. Az Hajdú-Bihari tesztüzemben tapasztaltak alapján a sürgősségi, ügyeleti betegforgalom kilencvenöt százaléka délután négy és este tíz óra között bonyolódik le. Az államtitkár szerint az is látszik, hogy

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(“y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(“uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

a lakosság az ügyeleti ellátást egyfajta kényelmi szolgáltatásként éli meg, ami nem helyes.

A Hajdú-Bihari tesztüzem tapasztalatairól a belügy sajtóosztálya azt írta: az új rendszer legfontosabb rendezőelve a központi triázsolás, vagyis a beteg tüneteinek osztályozása. Így a beteg a kórelőzménye, betegségének rizikó-besorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül. A tesztüzemben az ügyleti pontokon önállóan dolgozó mentőtisztek, és a kiterjesztett hatáskörű ápolók munkájával kapcsolatban elégedettek voltak a betegek, panaszról, szakmai mulasztásról nem érkezett jelzés. A sajtóosztály megjegyezte: a Hajdú-Bihari tesztüzemben a korábbi statisztikákkal ellentétben kevesebb páciens érkezett az ügyeletekre.

Általában hétköznap este tízig az ügyeleteket felkereső betegeknek általános jellegű panaszaik vannak, ezután pedig elsősorban akut panaszos betegek érkeznek, akiknek sürgős ellátásra lehet szükségük. A tervek szerint tehát este tízig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, ezután pedig a mentőszolgálat veszi át a feladatot.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »