Jövőre jöhet az újabb drágulás? Sokak kedvence is különadót kaphat!

Jövőre jöhet az újabb drágulás? Sokak kedvence is különadót kaphat!

Az államfőválasztás után már egyre egyértelműbbé válik, milyen módon igyekszik a kormány majd jövőre újabb bevételeket szerezni az államkasszába.

Ladislav Kamenický pénzügyminiszter hétfőn bemutatott tervei között szerepel a dohányáruk különadójának kiterjesztése, de a cukros üdítőitalok pluszadója is. Mindkét intézkedés várható volt, hiszen már a kormányprogramban is szerepeltek, tehát meglepetésről nincs szó, annyi viszont biztos, sokakat fognak kellemetlenül érinteni. A jövő évi konszolidációs intézkedések, amelyeknek 1,4 milliárd eurót kellene hozniuk ezzel nem fejeződnek be, de nem minden változás került eddig nyilvánosságra.

Dohányáruk különadója

A Pravda napilap információ szerint az egyik olyan adóról van szó, amelyről már van egyezség a koalíción belül. Ez a fajta különadó már létezik egyébként, az előző konszolidációs csomag része volt, most csak kiterjesztésre kerülne és az állam az elektronikus cigaretta  és a nikotinos tasakok fogyasztóit is megadóztatja majd.

Az elektronikus cigaretta utántöltőre húsz centes adót vetnének ki milliliterenként, míg az egyéb nikotintermékek esetében grammonként 10 cent adó lenne a plusz.

Édesített italok adóztatása

Hírdetés

A tervek szerint adóztatnák az alkoholmentes italokat és az alkoholmentes söröket, amelyekhez cukrot vagy mesterséges édesítőszert adnak hozzá gyártáskor. A folyékony és szilárd édesített italkoncentrátumokat és az energiaitalokat is érintené az adó, de a gyümölcsleveket például nem, legalábbis ott, ahol természetesen van jelen a cukor. 

Az állam négy különböző kulcsot vezetett be. A szilárd koncentrátumot kilogrammonként 4,30 euróval, a folyékony koncentrátumot literenként 1,05 euróval, az energiaitalokat literenként 30 centtel adóztatnák. 

Más intézkedések

Az eddigi információk alapján úgy tűnik, a kormány saját magán is spórolni kíván, amely akár a minisztériumok alkalmazottjait vagyis a központi államigazgatás szintjén szeretnének munkahelyeket megszüntetni. Ide tartozik például a statisztikai hivatal, a közbeszerzési hivatal, összesen 13 hivatalról van szó. A kormányfő szerint itt bőven akad tér a hatékonyabb munkaelosztásra, más kérdés, hogy mennyire sikerül ezt megvalósítani és milyen hatással lesz a gyakorlatban.

Emellett az energiaárak támogatása szintjén is változások várhatók, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy további kompenzáció várható, de erről majd csak később lesznek pontos adatok és a kormány ennek fényében dönthet. Az állam várhatóan nem kompenzálja majd az árak emelkedését, ha azok már nem emelkednek jelentősen. A pénzügyminiszter szerint, ha a növekedés három, négy, öt százalékos lesz, azt a polgárok még kezelni fogják tudni.

A nagy kérdés persze az, hogy a kiadási oldalt mennyire tudja majd ezek mellett kézben tartani a kormány, mert a nyugdíjak és a szociális intézkedések szintjén nem akarnak változtatni, miközben úgy tűnik, az ÁFA emelésére sem kerül sor.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »