Jóval rugalmasabb óvintézkedéseket ígér az egészségügyi minisztérium

Jóval rugalmasabb óvintézkedéseket ígér az egészségügyi minisztérium

Ismét változnak a járványügyi óvintézkedések, a szakértők kidolgozták a Covid-automata új változatát, mely a vírus delta variánsának terjedésére reagál. Azok a régiók, ahol magas az oltottsági arány, enyhébb korlátozásokra számíthatnak, a pontos szabályokat azonban a tiszti főorvos rendelete határozza meg.

A vírus delta variánsa már dominál Szlovákiában, s ennek hatása egyértelműen meglátszik a járványügyi mutatókon is – hangsúlyozta Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója a keddi munkatalálkozón, mely keretein belül ismertették az újságírókkal a szakemberek által javasolt változásokat a járványkezelés terén. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a módosított Covid-automata eltörli az országos elvet, ami azt jelenti, ha eldurvul a fertőzés terjedése, nem kerül vesztegzár alá az egész ország. Ezentúl mérvadó tényező lesz az oltottsági arány, méghozzá a fokozottan veszélyeztetett korcsoportokon belül. Ha az adott járásban az 50 év felettiek 55%- a már megkapta az oltás mindkét adagját, akkor minden további 10%- os emelkedés egy osztállyal enyhébb besorolást tesz lehetővé. Például Pozsony egyes részeiben már elérte a 71%-ot az 50 év felettiek oltottsági aránya, a Dunaszerdahelyi járásban pedig jelenleg 69%, ami azt jelenti, pár százalék hiányzik a 75%- hoz, ami akár két fokkal enyhébb korlátozásokat garantálhat akkor is, ha az esetszámok megugranak.

Az intézet vezetője megerősítette: ezt a logikát követve a Dunaszerdahelyi és a Pozsonyi járás már elméletileg nem kapcsolhat feketére, tehát a legszigorúbb korlátozásoktól már nem kell tartaniuk az itt élőknek. Ezt Mišík azzal indokolta, hogy a tudományos kutatások és a külföldi tapasztalatok egyaránt azt mutatják, a beoltott személyek sokkal alacsonyabb arányban terjesztik a vírust, és ha meg is betegednek, nagy valószínűséggel könnyen kilábalnak belőle, súlyosabb egészségügyi következmények nélkül, s ezáltal nem jelentenek terhet az egészségügyi rendszer számára. A korábbi 7 színű felosztást felváltja egy egyszerűbb modell, már csak 5 kategóriát határoztak meg. Szintén újdonság, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok is beleszólást kapnak, milyen mértékű korlátozásokat alkalmazzanak az érintett régióban. A tervek szerint a gyakorlatban ez úgy fog működni, hogy az egészségügyi minisztérium hétfőn eljuttatja az aktuális elemzést a hivataloknak, akik kedden kiértékelik a helyi szituációt, majd szerdán a kormány a szokásos ülésén ez alapján jóváhagyja a járások következő heti besorolását. A kormány kedden késő délután vitatta meg az átdolgozott tervezetet, lapzártánkig nem derült ki, változtatások nélkül elfogadták-e a szakértők javaslatát.

Hírdetés

Mišík jelezte, egyelőre kérdéses, augusztus 16-tól érvénybe lép-e az új intézkedéscsomag, ha viszont ez megtörténik, akkor néhány járás már jövő héttől narancssárga zónában találhatja magát, ami azt jelenti, véget ér a viszonylag szabad, minimális korlátozások ideje. Az egyes létesítményekre, rendezvényekre vonatkozó szabályok elvei is ismertek már, annyi biztos, a beoltott személyek nagyobb szabadságot élveznek majd. A konkrét előírásokkal viszont azt követően foglalkozunk bővebben, hogy a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kiadta rendeletét. Az egészségügyi minisztérium szerint ez pár nappal azután történik meg, hogy a koalíció döntésre jutott.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter elmondta, a kormányülésen megnyitja a kötelező oltás kérdését is, úgy véli, a kritikus infrastruktúra részeseit előbb-utóbb utoléri a vakcina. Ebbe a kategóriába sorolta a rendőröket, katonákat, egészségügyi dolgozókat, valamint a tanárokat is. Az állami dolgozók oltása azért is probléma, mivel hiányoznak az összesített adatok – a minisztérium nem tudja pontosan, milyen az oltottsági arány az említett foglalkozásokon belül. Ezt nem cáfolta Lengvarský sem, de állítja, hozzávetőleges adataik azért vannak, úgy tudják, az egészségügyi dolgozók 70%-a már védett a vírussal szemben. Hangsúlyozta, a kötelező oltás támogatása az ő személyes véleménye, a koalíción belül még megvitatják a témát.

Megtudtuk azt is, a minisztérium létrehozott egy szakmai munkacsoportot, mely feladata a harmadik oltás menetének kidolgozása – konkrétan az, mikor, milyen vakcinával kezdjék el a harmadik dózis beadását azoknak, akik már az év elején felvették az oltást. Az oltási igazolás (GreenPass) ellenőrzésére szánt alkalmazásról holnap tárgyal Pavol Capekkal, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) igazgatójával, várhatóan napokon belül letölthető lesz az új funkció.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »