Jótékonysággal párosítva mélyebb értelmet kap a tekerés

Jótékonysággal párosítva mélyebb értelmet kap a tekerés

Jakub Křivan és Peter Stadler fiatal sikeres vállalkozók Szlovákián átívelő útjuk során megálltak egy kürti rászoruló családnál és átnyújtották ajándékaikat, és további támogatásukról biztosították őket.

Jakub elmondta, apósáék kürtiek, tőlük érdeklődött, tudnak-e segítségre szoruló családról. Ők ajánlották a Fóti gyerekeket. Barátjával Peterrel felvették a kapcsolatot a község polgármesterével Téglás Jánossal, aki megszervezte nekik a találkozót.

Örülünk, hogy segíthetünk. Hátizsákokat hoztunk a lányoknak, ezen kívül a polgármester segítségével létrehoztunk egy bankszámlát, amin keresztül a barátaink és más jóakaratú emberek is fel tudják ajánlani adományaikat.”

„Csatlakozott kezdeményezésünkhöz Janko Lašak a neves válogatott hokikapus, aki névjegyével ellátott dresszt adományozott e nemes célra, amire majd a közösségi oldalon licitálni lehet. Mindketten vállalkozók vagyunk és szeretünk biciklizni, a jótékonysággal mélyebb értelmet kap a tekerés. Az összegyűlő pénzből a továbbiakban berendezési tárgyakat és konyhai eszközöket tervezünk vásárolni, egyeztetve a családdal“

– mondták a fiatal vállalkozók.

A három kiskorú gyermek anyja Kürtről származik. Az anya nem sok hajlandóságot mutatott gyermekei felnevelésére, idősebb lányát is egészen kicsi korában Kürtre vitte az anyjához, majd ismeretlen helyre távozott. A gyermeket évenként egyszer látogatta. A nagymama szerény körülmények közt élt, de nevelte az unokát.

Ugyanez az anya 2009-ben ikreknek adott életet, akiket már a kórházból a nagymamájuknak adtak ki, mivel az anya nem mutatott érdeklődést a gondozásuk iránt.

Hírdetés

Később az Érsekújvári Járásbíróság hivatalosan is a nagymamát bízta meg a gyermekek gondozásával.

A nagymama felnőtt fiával – a lányok nagybátyjával lakott egy födél alatt. Az évek során anyagi gondok is adódtak. A család jövedelme nem volt elegendő a lakhatás, az élelem, a ruházat, a hitelfizetés költségeinek fedezésére, többször kikapcsolták az áramot és a gázt, elmaradás miatt. Ezeket a problémákat súlyosbította, hogy a családi házat, amelyben éltek, elárverezték. Az aukció sikeres befejezése után nehéz volt megjósolni a fejleményeket.

Ezért Kürt község, és a lányok nagybátyjának munkáltatója mindent megtett annak érdekében, hogy a gyerekek ne veszítsék el a tetőt a fejük felől. A munkáltató segítségével sikerült családi házat megvásárolniuk, a lányok nagybátyja pedig törleszti a vételárat havi részletekben.

Az idős nagymama testileg és lelkileg kimerült, állandósultak a veszekedések. 2018 -ban olyan helyzet alakult ki, hogy az önkormányzat egy családtag kezdeményezésére már a lányok árvaházba helyezését oldotta. Ez azonban nem következett be, mert a község önkormányzata ismét mindent megtett a nehéz helyzetben lévő család megsegítése érdekében, legyen szó akár gázfizetésről, akár a nyári táborhoz, akár az iskolai kiránduláshoz nyújtott szociális segélyről. A falu polgármestere meg van győződve arról, hogy ha a gyerekeket eltávolítanák a faluközösségből, azt nehezen viselnék. A kislányok kedveltek osztálytársaik körében, rendszeresen látogatják az iskolát, a cserkészszövetség aktív tagjai.

A helyzet megnyugodott, és a lányok szociális gondnokság segítségével maradtak a családban. A nagylány és az ikrek kiskoruk óta nem látták az anyjukat.

Sajnos, 2019 -ben a nagymama elhalálozott. A lányok nagybátyja hajlandó volt gondoskodni róluk, és gyámjukká válni, annak ellenére, hogy a család továbbra is anyagi gondokkal küzdött. Ő egy helyi cégnél dolgozik és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerekek ne érezzék az anyai szeretet hiányát. Házuk szerény, de tiszta.

A járvány idején a lányok is otthonról tanultak, felváltva használták az egyetlen számítógépet vagy mobiltelefont. Az önkormányzathoz hasonlóan a falubeliek is megpróbálnak segíteni ezen a családon, hogy a három fiatalkorú olyan környezetben nőhessenek fel, amely biztonságérzetet, stabilitást ad nekik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »