Jön az uniós médiahatóság, amely a “sajtódiverzitás” nevében fogja megrendszabályozni a tagállamokat

Jön az uniós médiahatóság, amely a “sajtódiverzitás” nevében fogja megrendszabályozni a tagállamokat

Az Európai Bizottság új médiaszabályozási módszerek és testület létrehozását tervezi. Névleg arról lenne szó, hogy a fokozzák a sajtóorgánumok tulajdonosi hátterét érintő átláthatóságot és szerkesztőségek függetlenségét. A gyakorlatban újabb, a jogállamisághoz hasonló megrendszabályozó eszközről lehet szó, tekintettel arra, hogy nem is titkolják kik ellen készül a javalat – és ezúttal Magyarország és Lengyelország mellett ott van Szlovákia is.

A szabályozásról Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta az újságíróknak pénteken, hogy “biztosítékokat szeretnének kialakítania a szerkesztőségek függetlensége érdekében”. Majd azzal folytatta:

“Egyetlen közsolgáltai média sem válhat egy párt propagandacsatornájává”

fogalmazott.

Hírdetés

A valódi szándékok mögött természtesen a nem liberális-globalista kormányokkal rendelkező országok megregulázását lehet sejteni. A Bizottság által társfinanszírozott Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ legutóbbi (187 oldalas) jelentése nyomán ugyanis a problémás országok között Magyarországon és Lengyelországon kívül megemlítették Horvátországot, Ciprust, Máltát, Romániát, Szlovéniát és Szlovákiát.

Természetesen az egyemberként nyugat háborús retorikát folytató szlovák sajtó feltűnően nem pluralista véleménye nem zavarja a brüsszelieket. Sokkal inkább nehezményezik, hogy az elmúlt hetekben Brüsszelt (hosszú idő után ismét) élesen kritizáló Boris Kollár (Sme rodina, házelnök) két olyan rádiócsatornát is birtokol, amelyek a leghallgatottabbak között vannak.

Ha a Bizottság át tudja erőltetni akarátát – amelyet egyébként a nem kormányzati szervezetek szintén teljes mellszélességgel támogatnak – akkor az újonnan létrejövő Európai Médiaszolgáltatási Tanács “a médiadiverzitás” egyfajta őrzője lesz, biztosítva a “hangok sokszínűségét”.

Természetesen a hatásköre véleményalkotásra korlátozódik majd, az Bizottság és az Európai Parlament liberális túlsúlya ezeket a “véleményeket” előszeretettel és immár rendszeresen használja politikai célokra konkrét országok konkrét kormányai ellen. Így korrekt és kiegyensúlyozott véleménynyilvánításra az új médihatóságtól kisebb eséllyel számíthatunk.

Körkép.sk,


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »