Ismét vízre szálltak a PET Kupások

Ismét vízre szálltak a PET Kupások

Tiszafüredről startoltak el.

Minden eddiginél több, tizenkilenc, pillepalackokon lebegő hajóval és csaknem nyolcvan kenus különítménnyel startoltak el a csapatok pénteken az V. Tisza-tavi PET Kupán Tiszafüredről.

A petkalózok saját készítésű tutajjal a Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszon gyűjtik a hulladékot a tóról és az ártéri erdőkből, nádasokból három napon át.

A PET Kupa nemcsak szemléletformáló, hanem környezetvédő és közösségformáló esemény is. A magyar kormány már sokadik éve tudja támogatni ezt a kezdeményezést, amelyet tavaly már hat másik ország átvett – mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a Morotva Kerékpáros Pihenőben tartott ünnepélyes megnyitón.

Raisz Anikó hozzátette, hogy az ilyen kezdeményezésekkel amellett, hogy közösséget formálnak és tisztítják a folyót, megpróbálják felhívni a figyelmet is arra, hogy fontos figyelni folyóink és vizeink tisztaságára. Hangsúlyozta: fontosak az édesvizek is, hiszen a szennyezés nagy része a tengerekbe onnan érkezik.

A Tisza tisztaságát segíti az is, hogy Kárpátalján támogatták egy hulladéklerakó és -kezelő létesítmény megépítését – emlékeztetett, kiemelve, hogy a mikroműanyag-szennyezés egyre inkább nyilvánvalóvá váló problémáját nemzetközi szinten is próbálják kezelni.

A PET Kupa során összeszedett hulladék, ha lehet, hasznosul is – jegyezte meg. Ez is a hulladékgazdálkodás, a felelős hulladékgazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet – hangoztatta.

Hírdetés

Megemlítette, hogy idén áprilisban tartották a TeSzedd! akciót, az ország legnagyobb szemétszedő akcióját, amelyet jövőre is megrendeznek.

Emellett mindenki figyelmébe ajánlotta a HulladékRadar applikációt is. Mint mondta: már több mint ötszázhuszonötezer tonna hulladéktól szabadították meg Magyarországot a Tisztítsuk meg az országot programban a HulladékRadar, az önkormányzatok és egyéb civil szervezetek segítségével.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy a PET Kupa egyik küldetése az, hogy az árterekről az áradások során érkező több tonna hulladékot összegyűjtsék. Kiemelte, hogy rekordszámú résztvevő, mintegy háromszázötven ember vesz most részt a környezetvédő akcióban, és méltatta az önkéntesek munkáját.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója, aki kiemelte a vízügyi igazgatóság és a civilek együttműködését, azt mondta: annál kevesebb szemetet kell a Kiskörei vízlépcsőnél kiszedni a vízből, amennyit a petkalózok össze tudnak szedni ez alatt a pár nap alatt. Meggyőződésének adott hangot, hogy a megelőzés sokkal hatékonyabb lenne, mint a tényleges beavatkozás, de – mint mondta – ebben is sokat léptek előre.

Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület versenyigazgatója elmondta: a 2013-ban indult PET Kupa környezetvédelmi mozgalom célja a Tisza megtisztítása az árterekben felhalmozódott és az áradások alkalmával frissen érkező hulladéktól.

Ennek érdekében pethajós, folyami versenyeket szervez a Tiszán, a Tisza-tavon, a Bodrogon, a Maroson és terveik közt szerepel további mellékfolyók kitakarítása is. A Tisza-tó térsége az elmúlt hat évben fontos központjává vált a folyótisztító környezetvédő programoknak – tette hozzá.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint Kiskörén jött létre az első Folyómentő Központ, ahol a Kötiviziggel szoros együttműködésben zajlik a hulladék feldolgozása, szelektálása, bálázása – azaz az újrahasznosításra előkészítés. A PET Kupa egyik legnagyobb sikerének azt tartják, hogy a folyami hulladék közel 60 százalékát körforgásban tudja tartani. Emellett jellemzően a Tisza-tó a helyszíne a vállalati csapatépítő eseményeknek is, melyeknek köszönhetően tavasszal és ősszel is folyamatosak a folyótisztító akciók.

2023-ban a Tisza-tavi verseny mellett az Ifjúsági PET Kupa és a XI. Tiszai PET Kupa is a régióban zajlott, amelyeken összesen 15,8 tonna hulladékot gyűjtöttek az önkéntesek.

A rendezvény az Energiaügyi Minisztérium főtámogatásával valósul meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »