Jön a totális háború? Az orosz Duma szigorította a büntetéseket a dezertőrökkel, fosztogatókkal, rongálókkal

Jön a totális háború? Az orosz Duma szigorította a büntetéseket a dezertőrökkel, fosztogatókkal, rongálókkal

Az orosz Duma, tehát a parlament alsó háza kedden elfogadta azokat a törvényeket, melyek szigorítják a büntetést az általános mozgósítás során elkövetett bűncselekmények miatt. A BBC orosz nyelvű adása a jogszabály elfogadásával kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy olyan fogalmak kerültek ezáltal be a jogrendbe, mint a „mobilizáció“, vagy a „hadiállapot,“ melyek eddig nem voltak benne.

A dezertőrökre, a katonai felszerelés megrongálóira, vagy a parancsot elutasítókra így akár tíz évnyi börtönbüntetés is kiróható lesz. Az új jogszabály öt év büntetést helyez kilátásba azoknak, akik háborús időben fegyvert rongálnak meg, a hadiállapot alatt fosztogatók 15 évnyi szabadságvesztésre számíthatnak. A Reuters szerint azokat a katonákat, akik önszántukból leteszik a fegyvert vagy megadják magukat, tíz év börtönnel büntethetik.

A Szenátus, azaz a felsőház szerdán tárgyalja a törvénytervezetet.

Hírdetés

Az új jogszabály akkor kerül terítékre, amikor az ukrán hadsereg épp felszabadítja saját területét az orosz megszállás alól. Az orosz állami szervek mostanág cáfoltak mindenféle általános mozgósítással és behívóval kapcsolatos tervet. A Charkov régióban indult ukrán ellentámadás után viszont egyre több szó esett ennek lehetőségéről.

Az orosz parlament az ukrajnai invázió után röviddel elfogadta, hogy 15 év börtönnel büntethető az álhírterjesztés, amennyiben az adott hírt úgy értékelik, hogy az szembe megy az orosz hadsereg érdekeivel. Moszkva ezidáig különleges katonai műveletnek nevezte az ukrajnai agressziót és akik háborúnak nevezték, azok kemény büntetésre számíthattak.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »