Jobban megéri idén korkedvezményes nyugdíjba vonulni, mint 2025-ben megvárni a rendes nyugdíjat

Jobban megéri idén korkedvezményes nyugdíjba vonulni, mint 2025-ben megvárni a rendes nyugdíjat

Azoknak a polgároknak, akik jelenleg töltik be a nyugdíjkorhatárt, jobban megéri idén korkedvezményes nyugdíjba vonulni, mint 2025-ben megvárni a rendes nyugdíjat. Jozef Mihál adószakértő szerint az idei évre érvényes nyugdíjérték 17,77 euró, a nyugdíj összegét pedig jelenleg 14,5%-kal valorizálják.

Mihál ajánlása

A nyugdíj következő évi alapösszegének számításakor a 2025-re érvényes nyugdíjértéket veszik alapul, amelyet az éves bérnövekedés százalékával növelnek. A közgazdászok szerint nyolc százalék körüli szinten várható. Emiatt előnyösebb még idén igényelni a nyugdíjat, feltéve, hogy az átlagkereset növekedése 14,5 százaléknál alacsonyabb lesz.

Mihál a korengedményes nyugdíjnál a munkakorlátozás megszüntetését javasolja, ami szerinte a mai, 20%-os munkanélküliségi ráta mellett felesleges.

Hírdetés

Az állam is veszít

 „Az állam is veszít, hiszen például a havi bruttó 1500 eurós fizetésből 744 euró járulék és 247 euró munkavállalói adó folyik be az államháztartásba, az adómentes rész alkalmazása nélkül. Ez összesen csaknem ezer euró havonta egy korkedvezményes nyugdíjas után, akit az állam elveszít”

– írta Jozef Mihál a Hospodárske novinyban megjelenő kommentárjában.

Azt is javasolja a pénzügyminiszternek, hogy ha ragaszkodik ahhoz, hogy az adó kiszámításánál az adómentes részt a nyugdíjasok ne kapják meg, akkor azt már attól az évtől ne folyósítsa, amikor a korkedvezményes nyugdíjas elkezdi kapni a nyugdíját.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »