Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az intézkedés célja, hogy hatékonyabban használják fel az általuk megtermelt áramot. Lantos Csaba, aki a Mandinernek adott interjújában beszélt erről, elmondta, hogy jelenleg csak néhány ezer családot érint, de a következő években várhatóan egyre többen fognak élni a lehetőséggel. Az új szabályok értelmében, melyek januártól léptek életbe, a korábban éves szaldós rendszerben részt vevők automatikusan átkerülnek a bruttó rendszerbe, amint letelik a tíz éves időszak az üzembe helyezéstől számítva. Ez azt jelenti, hogy a betáplált és vételezett villamosenergiát külön-külön mérve és számolva adják el a fogyasztónak, ami kevésbé vonzó lehetőség. Az átsorolások és a pályázat lehetősége azonban fokozatosan egyre több családot fog érinteni az elkövetkező években. Az elmúlt tíz év során mintegy 7650 háztartási méretű kiserőműnél járt le az üzembe helyezéstől számított tíz éves határidő, és a jövő év végéig további mintegy 8800 rendszernél fog ez bekövetkezni a statisztikák alapján.

Azonban nem egyértelmű, hogy a pályázat minden napelemes rendszerre érvényes lesz-e, és csak a lakossági szereplők által üzemeltetett erőművekre vonatkozik-e, vagy a kisebb ipari méretű erőműveket is beleértve. A pályázat részleteiről további információkat kell majd nyújtaniuk a hatóságoknak.

Hírdetés

Lantos említette továbbá, hogy a Napenergia Plusz Programban már több mint 28 ezren regisztráltak, és eddig több mint 15 ezer támogatási kérelem érkezett be a napelemek és az energiatároló egységek telepítésére. Ez azt mutatja, hogy a program továbbra is nagy érdeklődésre tart számot, és folyamatosan működik.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »