Jens Stoltenberg: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába

Jens Stoltenberg: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába

A NATO jövő heti csúcstalálkozójának legfontosabb feladata az lesz, hogy megerősítse az Észak-atlanti Szövetség elkötelezettségét Ukrajna hosszú távú támogatása mellett – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben pénteken.

Jens Stoltenberg a NATO-tagországok vezetőinek a július 9. és 11. között Washingtonban tartandó találkozóját megelőző sajtótájékoztatóján közölte, a tagországok vezetői várhatóan átfogó támogató csomag elfogadásában egyeznek meg Ukrajna számára, melynek része lesz a biztonsági segítségnyújtás mellett katonai képzés biztosítása is lesz.

Ezzel összefüggésben közölte, a NATO átveszi a nemzetközi biztonsági segítségnyújtás koordinálását, ami – szavai szerint – javítani fogja Ukrajna honvédő háborúját.

„Ukrajnának győzedelmeskednie kell, melyhez szüksége van rendíthetetlen támogatásunkra” – fogalmazott a NATO-főtitkár.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába

  Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába és nem a NATO-t képviseli – közölte a NATO főtitkára Brüsszelben pénteken. Jens Stoltenberg kérdésre válaszolva közölte: Orbán Viktor tájékoztatta a szövetséget pénteki moszkvai látogatásáról.

Hírdetés

Emlékeztetett: Magyarország számos olyan nyilatkozat elfogadását támogatta, amelyek elítélik Oroszország ukrajnai invázióját. Magyarország emellett minden NATO-kötelezettségének eleget tesz – húzta alá.

A NATO-főtitkár közölte, hogy a szövetséges országok között Magyarország is megerősítette, hogy Oroszország az agresszor, Oroszország az elkövető, Oroszország felelős a háborúért.

A tagországok között Magyarország megerősítette azt is, hogy Oroszországnak be kell fejeznie a háborút, leállítva Ukrajna elleni támadásait, valamint elismerte, hogy Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét tiszteletben kell tartani – közölte.

Stoltenberg kiemelte továbbá: június elején, budapesti látogatásakor a NATO elfogadta Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogatásban, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy nem blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket.

„Egészen biztos vagyok abban, hogy amikor jövő héten Washingtonban találkozunk, minden szövetséges ország vezetője el fogja ítélni Oroszország agresszióját, és kiáll Ukrajna területi egysége mellett” – tette hozzá nyilatkozatában a NATO-főtitkár.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »