Csenger Tibor: megérdemeljük, hogy jó útjaink legyenek

Csenger Tibor: megérdemeljük, hogy jó útjaink legyenek

A mai felgyorsult világban nagyon fontos, hogy az utak kielégítő minőségűek legyenek. Sokan viszont még mindig nincsenek tisztában, hogy melyik utak kihez, melyik útkezelő társasághoz tartoznak. Ezért megkérdeztük Csenger Tibort, Nyitra megye alelnökét, akinek a neve gyakorlatilag összefonódott az utóbbi években az útfelújításokkal, hiszen korábban nem látott mértékben kezdtek megújulni a térségünkben az utak, amióta ő koordinálja ezt a tématerületet. 

„A járásunk területén lévő, sokat kritizált minőségű I. osztályú utak karbantartása és felújítása az állami Szlovák Útkezelő Vállalathoz tartozik (a Lévai járáson belül: Párkány-Zselíz-Garamkálna – I/76, Érsekújvár-Nagysalló-Ipolyság I/75, Ipolyság-Korpona – I/66 és Léva-Verebély – I/51). Az ezen felüli II. és III. osztályú besorolású utak (514 km) a megye alá, a Nyitra Megyei Regionális Közútkezelő Társasághoz tartoznak.

– mondta el a régiófejlesztési szakpolitikus.

Hozzátette: „2023-ban újult meg az Ipolyság és a Nagykürtösi járáshatár közt terjedő szakasz (6,1 km); a Léva-Deménd (17,8 km); az Ipolypásztó-Szalka (8,8 km); az Óvár-Vámosladány (2 km); és Zselíz külterületén lévő 1 km-es szakasz. Ezeknek összköltsége megközelítette a 7,5 millió eurót” – részletezte Csenger.

Az utak minősége mellett viszont egyre nagyobb problémákat okoznak térségünkben a hidak állapotai is, amikre vonatkozóan a megyén ugyancsak előrelépések tapasztalhatóak. Nyitra megyében összesen 526 híd található, ebből a járásban 160, ráadásul itt található a megye két legrégebben épült hídja is (Hontvarsány, Kereskény 1880), de a hidak nagy része az 1900-as évek elején épült.

Hírdetés

Sajnos az elmúlt évtizedekben ezekre nem fordítottak kellő figyelmet, ez pedig az állapotukon is megmutatkozik. Ezzel kapcsolatban az alispán kifejtette, hogy a járásban az 1-7 terjedő minőségi skálán 5-ös osztályzatot (rossz minősítést) kapott 39 híd, 6-ost (nagyon rossz) 12, egy pedig a legrosszabb, 7-es osztályzatot kapta, amit le is kellett zárni Garamszentgyörgynél. Utóbbi felújítása több millió eurót igényel.

„2023-ban elkezdődtek az előkészületi munkák, a tervdokumentációk előkészítése, idén pedig elkezdődik a 6-os osztályzatú hidak rekonstrukciója (Nagyölved, Farnad, Nagysalló, Egeg, Tesmag, Hontvarsány, Felsőpél, Garamújfalu, Bát, Bohunice/Hontbagonya, Uhliská/Bakaszenes).

Ez azért elengedhetetlen, mivel a lévai ipari park hatására hatványozottan megnövekedett itt a személyi és a teherforgalom és a zselízi régiót köti össze a járási székhellyel” – mutatott rá a politikus.

„A kisebb hibákkal rendelkező 4-es és 3-as osztályzatú hidakat saját hatáskörben, a megyei fenntartású Regionális Útkarbantartó Vállalat speciális hídfelújító munkacsoportja javítja meg. 2023-ban a járás területén 4 (Farnad, Tesmag, Bajka, Óbars) hídra került általuk sor, 2024-ben pedig további 6 esetben járnak el (Zalaba, Százd, Palást, Léva, Drženice, Devičany)” – zárta összegzését.

(tsák/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »