Óriási káosz és rohamrendőrök: lángokban állt Párizs a francia választás után

Óriási káosz és rohamrendőrök: lángokban állt Párizs a francia választás után

Óriási káosz és rohamrendőrök: lángokban állt Párizs a francia választás után Mészáros Richárd2024. 07. 08., h – 12:52

Heves zavargások törtek ki a választás második fordulója után.

Azok után, hogy a francia választások második fordulójában a baloldali és zöld pártokból álló választási szövetség, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, több francia városban is zavargások törtek ki – írja a HVG.

A HVG a Le Figaro francia lap nyomán arról ír, hogy július 7-én este mintegy nyolcezren gyűltek össze Párizsban, a Place de la République-en. A rendőrség és a tüntetők (valójában a baloldal győzelmét ünneplők radikális tagjai) között heves összecsapások voltak, az egyik, X-re felkerült videó szerint bicikliket gyújtottak fel az utca közepén, majd többen a rendőröket kezdték el dobálni.

Les forces de l’ordre ont séparé la foule place de la République en noyant le centre sous les lacrymos. La fête est finie. Ne restent plus que les bandes violentes. pic.twitter.com/YCxF4Pew2p— Paul Sugy (@PaulSugy) July 7, 2024 Avenue de la République, les hordes cagoulées tentent désespérément d’obtenir une charge policière. Les CRS se font un peu prier. pic.twitter.com/ycXoWqUKuo— Paul Sugy (@PaulSugy) July 7, 2024

Hírdetés

Válaszul a rendőrség könnygázt és füstgránátot is bevetett. A helyi újságírók szerint a civil ruhás rendőrök többeket is őrizetbe vettek. Nantes-ban és Lyonban szintén tüntetéseket tartottak.

Pour les motiver un peu, les amis du député Raphaël Arnault se donnent du mal. pic.twitter.com/j51ZfzSPSX— Paul Sugy (@PaulSugy) July 7, 2024

A francia választás második fordulójának napján 30 ezer rendőr vezényeltek ki országszerte, a nagyvárosokban számos üzlet kirakatát deszkázták be zavargásoktól tartva.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a nemzetgyűlési választást meglepetésre a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés helyett a baloldali pártszövetség, az Új Népfront nyerte, Emnanuel Macron államfő szövetsége a második helyet érte el.

(HVG)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »