Jens Stoltenberg: a NATO szilárdan elkötelezett Bosznia-Hercegovina integrációja mellett, de aggódik a „megosztó retorika” miatt

Jens Stoltenberg: a NATO szilárdan elkötelezett Bosznia-Hercegovina integrációja mellett, de aggódik a „megosztó retorika” miatt

Jens Stoltenberg: a NATO szilárdan elkötelezett Bosznia-Hercegovina integrációja mellett, de aggódik a „megosztó retorika” miatt Mészáros Richárd2024. 04. 08., h – 17:34

A NATO elkötelezettsége Bosznia-Hercegovina iránt szilárd, de az észak-atlanti szövetséget aggodalommal tölti el „a folytatódó szeparatista politika és a megosztó retorika”, amelyet meggondolatlannak és veszélyesnek tart, továbbá úgy véli, hogy aláássa a nehezen elért haladást, és akadályozza a reformokat, amelyek az ország népének javát szolgálnák – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.

A Denis Beciroviccsal, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjával folytatott tanácskozását követő sajtótájékoztatón a főtitkár kiemelte: az összes boszniai politikai vezetőnek együtt kell működnie az egység megőrzése és a nemzeti intézmények védelme érdekében, mert ez „kulcsfontosságú az ország békéje és biztonsága, valamint a Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából”.

Elmondta, hogy a szövetség határozottan támogatja Bosznia-Hercegovina szuverenitását és területi integritását, és méltatta az országot „az EU-tagság felé vezető úton tett közelmúltbeli előrelépéséért”. Hozzátette: a NATO elkötelezettsége Bosznia-Hercegovina iránt szilárd, és a transzatlanti szervezet készen áll arra, hogy folytassa az országgal folytatott politikai párbeszédet, és megerősítse a gyakorlati együttműködést.

Hírdetés

Denis Becirovic nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy „a NATO kulcsfontosságú szerepet játszik a bosznia-hercegovinai béke és biztonság szavatolásában, és ezt a boszniai polgárok nagyra értékelik”.

„A teljes jogú NATO-tagság Bosznia-Hercegovina egyik stratégiai külpolitikai célja” – szögezte le. Emlékeztetett, hogy immáron 20 éve a tagság felé vezető utat járják, és szerinte az ország minden hivatalos feltételnek eleget tett, hogy meghívást kapjon a szövetségtől a csatlakozásra.

A NATO-főtitkár szerint a csatlakozási folyamat lezárásához két feltételnek kell teljesülnie, köztük a szükséges reformok végrehajtásának. „Bosznia-Hercegovinának folytatnia kell reformtörekvéseit, fontos megérteni, hogy a kormányzati intézmények megerősítése, a fegyveres erők többnemzetiségű jellege a NATO-tagságtól függetlenül is jó dolgok, de segítenek a csatlakozás felé haladni is” – mondta. Stoltenberg szerint a második feltétel az, hogy a NATO-tagságot a boszniai lakosságnak és a politikai hatóságoknak is akarniuk kell.

„Bár a csatlakozás nem holnap fog bekövetkezni, a tagság felé való elmozdulás érdekében tett erőfeszítések megerősítik Bosznia-Hercegovinát, stabilizálják az országot, és segítenek az európai uniós tagság elérésében is” – zárta nyilatkozatát a főtitkár.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »