Jelentősen emelkedik az egészségügyi nővérek bére

Jelentősen emelkedik az egészségügyi nővérek bére

Erről Igor Matovič pénzügyminiszter beszélt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A csütörtök délután négyre beharangozott sajtótájékoztatón eredetileg Eduard Heger kormányfő is megjelent volna, ám a sajtó képviselőit végül a pénzügyi és az egészségügyi tárca képviselője tájékoztatta.

Jövőre ezen felül minden egészségügyi dolgozó 6,88 százalékos béremelésben részesül.

A sajtótájékoztatót megelőzően a szakmai szervezetek és a pártok is reagáltak a pénzügyminiszter csütörtökön hajnalban a Facebook-on közzétett bejegyzésére, amelyben felvetette az egészségügyi nővérek béremelését.

Az orvosokkal való tárgyalásoknak pénteken (augusztus 19.) kellene folytatódniuk – erősítette meg Peter Visolajský, az Orvosok Szakszervezetének vezetője a TASR-nek. A szakszervezetnek nyolc követelése van. A nővérek béremelésével ezek közül a második teljesülne.

Hírdetés

A nővérek béremelésével Richard Raši volt egészségügyi miniszter és a parlamenten kívüli Hlas-SD párt alelnöke is egyetért. Ugyanakkor figyelmeztetett: más egészségügyi dolgozóknak is magasabb fizetésre lenne szükségük. Azzal kapcsolatban, hogy a nővérek nem fenyegetőznek felmondásokkal, azt mondta, hogy ők rögtön felmondtak. „Nem fenyegetőztek felmondásokkal, rögtön ott hagyták az egészségügyet, amint ez a kovid után, a veszélyhelyzet beszüntetésével lehetővé vált. És nem több tíz, hanem több száz alkalmazottról van szó, talán több ezerről” – állapította meg.

A Szlovák Nővérkamara (SKSaPA) a sajtótájékoztatót megelőzően úgy nyilatkozott:

Erősen bízunk benne, hogy a béremelés megtörténik. De amíg ez nincs rögzítve, egyelőre nincs miért ujjongani”

– közölte Iveta Lazorová, a Szlovák Nővérkamara elnöke a közösségi oldalán.

Ismét bírálta, hogy nem hívták meg őket az egészségügyi alkalmazottak béremeléséről szóló tárgyalásokra. Ugyanakkor rámutatott: Eduard Heger (OĽANO) kormányfőnek és Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszternek egy átfogó anyagot adtak le, amely elemzést és béremelési javaslatot is tartalmazott. A nővéreket Monika Kavecká, a nővérszakszervezet vezetője képviselte a tárgyalásokon, aki az OĽANO parlamenti képviselője is egyben.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »