Jelentősen csökkenhetnek az élelmiszerárak. Mit tervez a kormány?

Jelentősen csökkenhetnek az élelmiszerárak. Mit tervez a kormány?

Szlovákiában áprilistól stabilizálódtak az élelmiszerárak, ez egyrészt a csökkenő energiaáraknak, másrészt a mezőgazdasági árucikkek világpiaci árának csökkenésével magyarázható. Ezen tényezőknek is köszönhetően Szlovákiában áprilistól nem növekedtek jelentősen az egyes élelmiszerek árai.  

Az árakban ugyan stabilitás figyelhető meg, nemzetközileg összehasonlítva Szlovákiában továbbra is rendkívül magas a vaj, tojás és az Eidam sajt ára. A energiaárak, valamint a mezőgazdasági cikkek árának növekedése nem csupán a költségek növekedését jelentette, hanem a mezőgazdaságban elért nyereség mértékét egyaránt.

A pénzügyminisztérium további rendelkezéseket tervez az élelmiszerárak terén. Az egyik ilyen, ahogy már fentebb is említettük az árak ellenőrzése a kiskereskedésekben. Egy másik intézekdés az interneten elérhető termékek árának összahasonlítása a kiskereskedéskeben kínált termékekkel. Az erre vonatkozó információk egy internetes platformon keresztül lennének elérhetők, ahol az egyes kereskedések árai kerülnének feltüntetésre, itt lehetőség lenne az árak összahasonlítására is.

Ez abból a szempontból lenne fontos, hogy a kereskedőknek tisztább rálátásuk lenne a konkurensek aktuális helyzetére, és nem tudnák túlságosan felsfrófolni az árakat.

Hírdetés

A kormány fontolóra veheti az élelmiszerpiac személyzeti valamint információs-technológiai területén való megerősítését. Ezt azért tartják fontosnak, mivel az árak alakulása hatással lehet az életszínvonalra, illetve a szociális és gazdasági fejlődésre. Richard Takáč, a mezőgazdasági tárca vezetője a kormány szerdai ülésén tájékoztatott az élelmiszerárak jövőbeni ellenőrzéséről.

Az állam végre kellő figyelmet fordít arra, hogy az élelmiszerárak ne legyenek drasztikusak. Végre elkezdhetjük azt a folyamatot, amely három és fél éve váratott magára, ehhez azonban a mezőgazdasági tárcának további szakemberekre van szüksége”.

Takáč megerősítette, az első adatok 2024 januárjától lesznek elérhetők. Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Inspekció (SOI) igazgatója szerint az euróra való átálláskor kellő tapasztalatot szereztek az élelmiszerárak felülvizsgálata terén. „Már két évvel korábban is végeztük hasonló ellenőrzéseket” – jegyezte meg Machútová. Az egyeztetések során felmerült az élelmiszerek terén bevezetett Áfa (általános forgalmi adó) csökkentésének lehetősége is.

Terveinek szerint akár 5-10%-os Áfa-csökkenés sem elképzelhetetlen”

– tette hozzá Erik Tomáš.   


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »